Frankrike förbjuder butiker från att slänga mat

avMatilda Andersson

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Nu ska matsvinnet komma till nytta.

Landet blir därmed först i världen med att införa ett förbud. Istället för att slänga mat ska stormarknaderna donera utgångna varor till frivilligorganisationer.

Frankrike har antagit en ny lag som bland annat förbjuder matbutiker från att slänga mat som fortfarande är ätbar. Lagförslaget röstades igenom i franska senaten i onsdags, skriver L’Express.

Riskerar böter

Istället ska matbutiker över en viss storlek donera maten till välgörenhetsorganisationer, något som väntas ge dessa möjlighet att dela ut miljontals måltider till behövande. Butikschefer som inte undertecknar avtalet riskerar böter på upp till 75 000 euro eller två års fängelse, skriver brittiska Guardian.

Hoppas få med sig resten av EU

Den nya lagen kommer efter en intensiv gräsrotskampanj från privatpersoner och organisationer mot fattigdom och onödigt matsvinn. En kampanj som senare ledde till ett upprop på initiativ av kommunalrådet Arash Derambarsh. I december lämnades lagförslaget in till nationalförsamlingen av den förre detta livsmedelsministern Guillaume Garot, skriver Le Parisien.

Onsdagens beslut innebär att Frankrike blir första landet i världen att förbjuda stormarknader från att slänga överbliven mat. Nu hoppas politikerna bakom lagförslaget att få med sig resten av EU.