Svenska riksdagsledamöter mötte Snowden

avJon Demred

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Jonas Bilberg
Mathias Sundin (FP).

Riksdagsledamöter från MP, FP och M träffade i dag den spionmisstänkte visselblåsaren Edward Snowden i Moskva, rapporterar SVT Nyheter.

I dag mötte de tre svenska riksdagsledamöterna Mathias Sundin (FP), Jakop Dalunde (MP) och Cecilia Magnusson (M) visselblåsaren Edward Snowden.

Mötet skedde på en hemlig plats i Moskva och ska ha ordnats av Right Livelihood Foundation.

Mathias Sundin (FP), säger till SVT att han blev medbjuden av Right Livelihood Foundation och att det var självklart att säga ja. Samtalet ska ha handlat om Snowdens syn på massövervakning.

– Vi diskuterade hans resa och han gav oss en nyanserad berättelse om hur massövervakning fungerar och vad som inte fungerar. Han gav oss också sin syn på vad som är effektiv terroristbekämpning och vad som inte är det, säger Jakop Dalunde (MP) till SVT Nyheter.

I höstas tilldelades Edward Snowden det så kallade alternativa nobelpriset, Right Livelihood Award. Han kunde dock inte åka till Sverige för att ta emot priset. De tre riksdagsledamöterna som i dag träffade Snowden anser att han ska tillåtas åka till Sverige för att ta emot priset, uppger SVT.

Edward Snowden har befunnit sig i Moskva i nästan två år. Ryska myndigheter har gett honom ett tillfälligt uppehållstillstånd. Hans hemland USA drog in hans pass efter att han läckte omfattande material om amerikanska myndigheters massövervakning.

Hans avslöjanden gav The Guardian och The Washington Post Pulitzerpriset.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM