25 000 utlänningar krigar med terrorister

Publicerad 2015-04-02

Så många som 25 000 personer har valt att resa till konfliktdrabbade länder för att kriga med olika terrornätverk, visar en ny rapport från FN.

Det är rekordmånga. Aldrig någonsin tidigare har så många valt att lämna sitt land för att ansluta sig till ett terrornätverk.

Enligt en ny FN-rapport är det rekordmånga personer som krigar för olika terrorgrupper runt om i världen, rapporterar AP. Fler än 25 000 människor från över 100 länder ska ha rest till konfliktdrabbade områden för att strida åt terrornätverk.

Rapporten visar att antalet utländska terroristkrigare har ökat med 71 procent sedan mitten av 2014. Siffran är högre än den har varit någonsin tidigare. För några år sedan handlade det bara om några få tusen personer som anslöt sig till terrornätverk.

Stor ökning från Finland

Bland annat strider man åt al-Qaida, Islamiska staten (IS) och andra terrorgrupper som verkar i länder som Irak, Syrien, Afghanistan. Libyen och Filippinerna. Flest terrorkrigare finns i Syrien och Irak där de strider både för IS och för Al-Nusra Front.

Förutom att antalet personer är rekordmånga är också spridningen från vilka länder de kommer ifrån ovanligt stor. Under 1990-talet rörde det sig om terrorkrigare som kom från några få länder till att nu handla om människor som kommer från över 100 olika länder.

Bland annat ser man att många kommer från från Tunisien, Marocko, Frankrike och Ryssland och bland de länder som har haft en stor ökning finns Finland.

”Globalt säkerhetsproblem”

Rapporten har sammanställts av experter som övervakar FN-sanktionerna mot al-Qaida och man säger att resultatet visar att terrorkrigarna och deras organisationer är ett långsiktigt hot och ett globalt säkerhetsproblem som man måste göra något åt.

ANNONS