Boko Haram-rapport ifrågasätts inför val

1 av 3 | Foto: Den jihadistiska terrorgruppen Boko Haram beräknas bestå av mellan 4 000 och 6 000 medlemmar.
NYHETER

Inför dagens presidentval i Nigeria har Boko Haram drivits på flykten i flera delstater.

Extremistgruppen ska ha jagats ut från dess huvudfäste i Gwoza, hävdar Nigerias armé.

Men rapporterna ifrågasätts av den politiska oppositionen.

I dag går Nigeria, sett till befolkningsstorlek världens sjunde största land, till valurnorna för att välja en ny president.

Under gårdagen kom rapporter från landets armé att man förstört terroristgruppen Boko Harams huvudkvarter i staden Gwoza och drivit medlemmar på flykten i alla de nordöstliga delstater som utgjort gruppens starkaste fäste.

Men uppgifterna har inte gått att bekräfta. Enligt al-Jazeera är man inom den politiska oppostionen skeptisk till rapporterna. Som grund till frågetecknen finns de restriktioner som lagts på människorättsorganisationer, medier och medborgare som velat besöka Gwoza och andra städer som armén hävdar att de frigjort. Man tycker också att tidpunkten för rapporterna är misstänkt.

10 000 dödade

Enligt arméns talesman, generalen Chris Olukolade, har flera Boko Haram-medlemmar dödats och många tillfångatgits. Man söker också efter sådana som flytt och vid landets gränser väntar koalitionssoldater, redo att angripa medlemmar från terrororganisationen.

Minst 10 000 personer dödades förra året under Boko Haram framfart och mer än en och en halv miljon har tvingats fly sina hem. Terroristgruppen svor tidigare under 2015 trohet till Islamiska staten. I augusti förra året deklarerade man att Gwoza skulle bli huvudstad i ett nytt Islamiskt kalifat.

Nigerias sittande president, den konservative Goodluck Jonathan, hoppas att bli vald till en andra och sista mandatperiod. Han utmanas av den socialistiske Muhammadu Buhari, som under sin tid som arméchef ledde landet mellan 1983 och 1985 efter en militärkupp. Valet har försenats på grund av de terrorhandlingar som Boko Haram utfört i landet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nigeria

Boko Haram

IS/Daesh