Johanna förlorade sitt spädbarn i cancer – stöttas av tusentals på Instagram

1 av 5 | Foto: Junis och Johanna tillsammans.
NYHETER

Tusentals personer följde på Instagram det öde som mamma Johanna och hennes cancerdrabbade dotter tvingades möta under hösten.

Nu berättar Johanna historien om lilla Junis som aldrig fick chansen att fira sin ettårsdag.

Den 31 juli 2014 födde 26-åriga Johanna Flink sin dotter Junis på BB i Varberg. Till en början levde de och pappa Marcus ett vanligt liv i Kungsbacka en bit utanför Göteborg.

När Junis var fyra månader gammal började hon kräkas allt oftare och föräldrarna upptäckte en hård klump i sin dotters mage. De åkte omedelbart till sjukhuset.

– Där konstaterade läkarna att hon hade en tumör och vi blev inlagda. En vecka senare kunde de se att den spridit sig till både hjärnan och lungorna, säger Johanna och fortsätter:

– Det kändes som att allt bara rasade. Man förstår knappt själv vad som händer.

”Stödet har hjälpt mig vidare”

Från första början har Johanna genom sitt  Instagramkonto låtit människor följa det öde som hon och Junis tvingades möta under hösten och vintern. Responsen har varit monumental. 13 000 människor har följt hennes resa och tiotusentals människor har stöttat i kommentarsfälten.

– Det kändes från början naturligt att dela med sig. Jag har alltid tyckt att det varit skönt att läsa om andra människor i samma sits som en själv. När det kommer till responsen trodde jag aldrig att så många människor skulle vara intresserade av vårt liv och vårt öde.

Många människor som hamnar i svåra skeenden av sina liv brukar använda bloggar och sociala medier som en form av terapi. Ett sätt att skingra tankar. Så var inte fallet för Johanna.

– För mig har det mer varit stödet från alla människor som hjälpt mig vidare. Man blir glad av att veta att det finns så många människor som bryr sig. Jag läser alla kommentarer och det värmer att det finns fler som sörjer Junis.

Bara kärlek och kraft

I en tid när internet ofta kopplas samman med näthat har Johanna en helt annan uppfattning. Under sina månader på Instagram har hon inte fått en enda negativ kommentar. Allt hon fått är kärlek och kraft från människor som följt hennes öde.

– Jag är förvånad att det inte drabbat mig. Jag tror det handlar om att människor har respekt för min situation och att dessa krafter inte dras åt sådana här historier.

Samtidigt som kärleken flödar in på Johannas Instagram-konto kämpar hon och sambon nu för att återgå till det liv som så obarmhärtigt rycktes ifrån dem när Junis drabbades av cancer och sedan slutligen somnade in den 4 mars 2015, blott sju månader gammal.

– Vi visste länge att det skulle sluta så här. Det gör inte mindre ont för det, men själva chocken att hon inte finns kvar hos oss är inte lika stor. Det har gjort ont hela tiden istället, ända från början, säger Johanna.

”Orkar egentligen inte”

Hon och hennes sambo Marcus bor nu hemma igen. De är båda sjukskrivna, men det är en helt ny verklighet som möter dem.

– Det känns väldigt konstigt att vara hemma igen. Det känns tomt. Vi har i princip varit instängda på sjukhuset i tre månader, nu är det en helt annan verklighet. Jag är glad om jag orkar komma upp på morgonen för att äta och duscha. Man orkar inte så mycket mer.

På Instagram har många kommenterat och frågat Johanna hur hon orkar gå vidare och fortsätta kämpa.

Det gör hon egentligen inte.

– Men vad är alternativet? Att lägga sig ner och dö? Man orkar inte. Det är bara det att man inte har något val. Man måste fortsätta, säger Johanna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kungsbacka

Cancer