Experterna: Det här är farligt

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

När Anjas naprapat knäckte hennes nacke fick hon en stroke.

Arne Lindgren, professor i neurologi, vill nu varna andra:

– Jag avråder alltid från att man ska manipulera nacken med snabba rörelser. Jag anser att det är klart farligt.

Enligt Anjas läkare, som fått tillåtelse av Anja att prata om fallet, hade hon när hon kom in till Södersjukhuset i Stockholm fått ett sår inne i en pulsåder i nacken. Det medförde en blödning i kärlväggen och senare en propp.

– Hon fick en infarkt i samband med det här, säger Torbjörn Käll, överläkare och neurolog på Södersjukhuset.

Varnar till försiktighet

Torbjörn Käll kan inte med säkerhet säga om naprapaten orsakade detta men att mycket tyder på det.

– I hennes fall är tidssambandet alldeles uppenbart. Det finns skäl att tro att det finns något kausalt samband, att hon rev upp skadan där och hon fick stroken, säger Käll.

Däremot utesluter han inte att det kunnat hända i alla fall – oavsett behandling och kan orsakas av en förvärvad eller medfödd försvagning i blodkärlsväggen.

– Flertalet av de som får dissektioner är spontana. Det kan vara så att hon vrider på skallen i ett annat tillfälle så hade hon fått det ändå, säger han och tillägger:

– Men en naprapat bör ägna sig åt mjukare behandling om folk har ont i nacken. Man ser de här fallen och då finns det anledning att vara försiktig.

Kan i värsta fall dö

Arne Lindgren, professor i neurologi vid Lunds Universitet och överläkare vid Skånes Universitetssjukhus, instämmer till avrådan:

– Jag avråder från att man ska manipulera nacken med snabba rörelser. Jag anser att det är klart farligt.

Skälet är att man under en manipulation löper risk att skada de blodkärl som går i halskotorna.

– Ruckar man snabbt på halskotorna kan transversalutskotten röra sig förhållande till varandra och då kan det bli en skada på artären. Det kan uppstå en blodpropp som lossnar och blockerar ett blodkärl i hjärnan. Har man riktigt otur kan man få en stor blodpropp som påverkar hjärnans djupa delar så mycket att man bli medvetslös och dör. Har man tur så händer ingenting eller så får man en tiaattack, säger Lindgren.

Han påpekar att detta är väl känt inom medicinska kretsar men att allmänheten måste påminnas.

– Det är väldigt bra om det blir så känt som möjligt. Sedan får man själv ta ställning till om man vill ta risken eller inte. Jag tycker också att den som gör en sådan behandling ska upplysa patienten.

Publicerad: