SD-toppens kritik mot partiet

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Tråkigt att vi har fått en partikultur där man gör sig av med människor så lättvindigt"

1 av 6

LUND. Inför Sverigedemokraternas landsdagar får partiledningen hård intern kritik.

SD-toppen Hanna Wigh menar att partiet är på väg åt helt fel håll.

– Det kanske inte är maktfullkomligt och odemokratiskt i dagsläget, men det är helt klart åt det hållet vi rör oss, säger hon.

SD inleder i dag sina landsdagar i Lund med höga opinionssiffror i ryggen.

Internt fortsätter det dock att bubbla av stridigheter och kritik mot partiledningen med Jimmie Åkesson i spetsen.

Klart sen tidigare är att riksdagsledamoten Hanna Wigh, tidigare distriktsordförande i Skaraborg, petas ur partistyrelsen.

Wigh säger att hon inte hade förväntat sig att få sitta kvar, eftersom hon flera gånger varit kritisk till beslut och hur arbetet sköts i partiet.

– Det är lite av en lättnad att inte behöva fortsätta, man har haft ont i magen när man gått dit.

"Ett spel för gallerierna"

Wigh säger att arbetet i styrelsen, SD:s högsta beslutade organ mellan landsdagarna, är ett spel för gallerierna - kritik och frågor är inte välkomna.

– Du får information och sedan sitter du sitter där och utesluter partikamrater. Att styra partiet är tyvärr inte vad partistyrelsen gör.

Hon tycker att flera har uteslutits "på lösa boliner".

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att vi har fått en partikultur där man gör sig av med människor så lättvindigt.

Wigh tog speciellt illa vid sig av uteslutningarna av flera SD-medlemmar, aktiva i Sverigedemokratisk ungdom, som SDU-toppen Jessica Ohlson.

– Där pratar vi om en ung, driven tjej som har åstadkommit så pass mycket trots unga år. I stället för att försöka söka en dialog och ena den Sverigevänliga rörelsen så har man valt att göra på det här sättet. Jag menar inte att det är maktfullkomligt och odemokratiskt i dagsläget, men det är helt klart åt det hållet vi rör oss just nu. Det är inget som jag kan ställa upp på.

"Det är högst demokratiskt"

Även ex-partiledaren Mikael Jansson petas ur partistyrelsen, enligt honom själv på grund av att han vände sig emot uteslutningen av SDU-toppen Gustav Kasselstrand.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof menar att det är naturligt att det kommer kritik från människor som inte får fortsatt förtroende.

Men han anser att kritiken som förs fram är helt felaktig.

– Det finns en valberedning som utses av distriktsordföranden, vilket ger distrikten stor makt när man tar fram valberedningen, som i sin tur föreslår en partistyrelse som sedan väljs av medlemmarna på landsdagarna. Det är högst demokratiskt.

Någon toppstyrning av partiet menar han inte heller är möjlig.

– Vi måste alltid stöd ute i distrikten för förslag vi lägger.

Publicerad: