Uberpop-förare fälld för att ha kört taxi

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Skandalomsusade taxibolaget Uber har hamnat i nytt blåsväder.

En förare i Stockholm har fällts för olaga taxitrafik och fått 2 500 kronor i dagsböter.

Företaget Uber har länge varit omdiskuterat och kritiserat för att ha dålig kontroll över vilka förare som kör för taxitjänsten.

Nu har en person körandes för Uberpop, företagets tjänst för samåkning, fällts för olaga taxitrafik, skriver Transportarbetaren.

Uber tar procent

Samåkningstjänsten Uberpop går ut på att privatbilister kontaktas för att köra andra resenärer för samåkning, samtidigt som Uber tar 20 procent av intäkterna.

En 24-årig man hade stoppats på Liljeholmsbron i Stockholm då han fått en beställning på en körning från Liljeholmen till Slussplan och hävdade att han ändå skulle köra den sträckan. På två dagar hade mannen kört andra resenärer via Uberpop vid flera tillfällen, enligt Transportarbetaren.

– Den bekräftar vår uppfattning att Uberpop inte är något annat än organiserad svarttaxi. Det stora problemet är att verksamheten bedrivs vid sidan av de kontroller och tillstånd som gäller för vanlig seriös taxiverksamhet. Risken är uppenbar att samhället går miste om såväl moms som skatt, säger fackförbundets Transports förbundssekreterare Markus Pettersson till Transportarbetaren.

Fick dagsböter

Domstolen dömde mannen då man kommit fram till att han bedrivit taxitrafik utan tillstånd och taxilegitimation. Mannen dömdes att betala 50 dagsböter à 50 kronor, totalt 2 500 kronor.

Trots domen anser Uber att samåkningstjänsten är laglig.

”Vi står fast vid att vår samåkningstjänst, uberPOP, verkar inom ramen för svensk lagstiftning. Tjänsten möjliggör för bilägare att täcka delar av kostnaden för bilägandet genom att på ett säkert och effektivt sätt dela resor med andra. Samåkning medför stora fördelar för städer genom att minska antalet bilar på vägarna och därmed minska trängseln och koldioxidutsläppen. Vi fortsätter att stötta förarpartnern i fråga och fortsätter samtidigt vår dialog med relevanta myndigheter om fördelarna med samåkning”, skriver Alex Czarnecki, lanseringschef för Uber i Norden, i ett uttalande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN