”Sverige måste fördöma terrorn”

avErik Wiman

Aftonbladet i exklusivt möte med Israels ambassadör

1 av 10 | Foto: Israels ambassadör Isaac Bachman

Sveriges ansvar är tungt för det våld som på nytt trappas upp mellan Israel och Palestina.

Det anser israeliske ambassadören Isaac Bachman.

– Hamas anfaller oss tills det blir öppet krig. Två månader senare erkänner Sverige staten Palestina. Signalen man sänder ut då är att våld fungerar, säger han till Aftonbladet.

”Bär ni vapen?”

Det är den första frågan från säkerhetsvakten som tar emot på Israels ambassad på Östermalm i Stockholm. Därefter följer en säkerhetskontroll värdig vilken internationell flygplats som helst innan vi slutligen får komma in i ambassadbyggnaden.

Isaac Bachman tar emot oss på sitt tjänsterum och vi hinner inte långt in i samtalet innan han artigt men tydligt klargör vad han anser om svenska medier i allmänhet – och Aftonbladet i synnerhet.

– Ni har skapat en väldigt pro-palestinsk diskussionsmiljö. Gud förbjude att ni skulle skriva någonting positivt om Israels politik.

Alla journalister som någonsin skrivit om konflikten mellan Israel och Palestina vet att liknande argument kommer från den andra sidan – bara när israeler skadas vaknar journalisterna.

Vi avbryter den diskussionen innan den tar fart och Isaac Bachman riktar istället in sin kritik på den svenska regeringen. Något han ska komma att göra gång på gång under den här intervjun.

– Det är slående hur de här terroristerna ses av länder som Sverige.

Hur menar du?

– Det var en politisk debatt i förrgår med representanter från alla politiker närvarande. Inte med ett ord nämndes det som nu händer mot oss israeler. Det möts med apati.

Vad borde svenska politiker göra?

– Först och främst fördöma terrorattackerna. Innan du ställer frågan varför någon utför en terrorattack måste du börja med att fördöma handlingen. Men uppenbart är det inte regler som gäller i länder som Sverige.

Hur ser du själv på det som händer just nu?

– Föreställ dig en person som går upp på bussen på Sergels Torg och öppnar eld mot vem som helst. Det är vad vi upplever i vårt land just nu.

Har Israel svårare att skydda sig mot den här typen av attacker än mot regelrätta militära anfall?

– Ja på sätt och vis. Nu finns det inget slagfält, du vet inte vem som är din fiende. Det kan vara kvinnor och barn.

Varför händer det igen?

– Det är en form av gräsrotsterrorism med religiösa förtecken. Det vilar i händerna på de palestinska ledarna. Hur kan en 13-åring uppnå det stadium av ilska att han går ut och hugger ihjäl en annan person? Någon i hans omgivning måste påverka honom till att göra det.

Hur menar du att det är religiöst betingat?

– Den här våldsvågen har inget att göra med ockupationen eller bosättningar. Den har att göra med dagliga uppmaningar från muslimska ledare som hävdar att Al Aqsamoskén i Jerusalem är hotad, vilket är ett fullständigt falskt påstående, förra året besökte 3,5 miljoner muslimer moskén.

Går det att stävja våldet nu innan det blir ett nytt krig?

– Det ligger i händerna på palestinierna, men tyvärr sätter omvärlden inte tillräckligt höga krav på dem. De utför terrorattacker och kommer fortsätta så länge de inte fördöms av en enig omvärld oavsett vilka skyddsåtgärder Israel vidtar.

Så Israel kan inte göra någonting?

– Det enda vi kan göra just nu är att skydda våra medborgare. Det ligger i händerna på de palestinska ledarna. När du rider en tiger kan du bara kontrollera den till en viss punkt.

Vem är tigern?

– Tigern är det palestinska folket. Ledarna lär dem att hata och just nu uppmuntras de att fortsätta våldet. Det kommer att eskalera om de inte uppmanas att upphöra.

Ser du någon chans att ta upp fredsförhandlingar?

– Vem ska vi förhandla med?

Ambassadören besvarar sin egen fråga.

– Gaza är uteslutet. Hamas säger att det inte finns något utrymme för Israel över huvud taget. Ramallah (där palestinska myndigheten har sitt säte, reds anm) föreslår fredsvägen då och då, men sen händer något helt annat, som just nu. Även om de skulle vilja sluta fred kommer de aldrig att ha Gaza med sig och där står vi.

Isaac Bachman återkommer igen till hur han anser att Sverige delvis har skuld i att förlänga konflikten.

– Hamas anfaller oss tills det blir öppet krig. Två månader senare erkänner Sverige Palestina som stat. Signalen man sänder ut då är att våld fungerar.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger sig fortfarande stödja en tvåstatslösning, men hur ska ni nå dit?

– Vår säkerhet måste alltid komma i första hand. Vi kan inte ta några risker. Vi kan inte ha gränser som inte går att försvara.

Skulle FN kunna svara för den säkerheten?

– Vissa pratar om en sådan lösning, men hittills har vi inte sett att internationell närvaro skänkt säkerhet någonstans. Den enda säkerhet vi kan ha är den vi kan skapa själva.

Så ni kräver ett Palestina utan militär?

– Det är vad vi behöver. Att Gaza blir ett civiliserat samhälle utan vapen. Varför behöver de så mycket vapen, det är bara på grund av hatet de har mot Israel. Hamas är det största problemet de håller både israeler och palestinier som gisslan.

Hur menar du?

– Gazas invånare betalar ett högt pris och jag är inte avundsjuk på dem, men vi måste försvara våra egna invånare.

Läs i morgon: Intervju med Palestinas ambassadör Hala Fariz.

ARTIKELN HANDLAR OM