Efter DÖ-kaoset: KD fördubblar sitt stöd

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Kristdemokraternas myteri mot DÖ har gjort ett rejält avtryck i opinionen.

I Aftonbladet/Inizios oktobermätning fördubblar partiet nästan sitt väljarstöd.

Samtidigt når Moderaterna en bottennotering.

– Vi har fattat många viktiga beslut och varit synliga – det krävs för att man ska vinna väljare, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.

Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för oktober är en ren glädjeläsning för Ebba Busch Thor. Från att länge ha legat och balanserat på riksdagsspärren går KD nu starkt framåt och får 6,6 procent av väljarstödet. En ökning med 3,1 procentenheter.

Mätningen är genomförd efter att KD rev Decemberöverenskommelsen, DÖ, på rikstinget i Västerås. Ett beslut som har satt avtryck hos väljarna, enligt Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

– Väljarna har saknat en riktig opposition och många inom Alliansen har varit kritiska till DÖ, säger hon.

AKB har skäl att vara orolig

Statsvetaren Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, är inne på samma linje.

– Det här är en oerhört dramatisk ökning. Det har funnits en stor anti-DÖ opinion bland alliansväljare. Här har KD trätt fram och erbjudit något som de andra partierna inte kunnat göra, säger han.

Samtidigt är oktobermätningen en kalldusch för Moderaterna. Partiet når en bottennotering på 20,8 procent och tappar därmed 1,2 procentenheter. Tittar man på hur väljarna har rört sig mellan olika partier är det tydligt att många M-sympatisörer flytt till KD.

– Anna Kinberg Batra har skäl att vara orolig. KD har fångat upp ett borgerligt missnöje med DÖ, ett missnöje som varit stort bland Moderaterna. Det här visar att KD kan fortsätta att växa på Moderaternas bekostnad, säger Svend Dahl.

Har varit synliga

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg tror att beslutet att riva DÖ har gynnat partiet. Hon lyfter även fram andra frågor som behandlades på rikstinget, som Nato och migrationen.

– Vi har varit synliga. Ju mer vi får prata om kristdemokratisk politik, desto mer kommer väljarna överväga att rösta på oss, säger hon.

Ser du en fara i att ni tar väljare från andra allianspartier?

– Inget parti äger röster. Mitt uppdrag och partiets uppdrag är att öka stödet för Kristdemokraterna. Sedan finns det ingen tvekan om att vi kommer fortsätta allianssamarbetet.

Moderaternas analys- och kommunikationschef, Per Nilsson, säger att KD har varit i fokus i och med DÖ-frågan, men att det i nuläget är svårt att se vad det får för långsiktig effekt.

– Vi har precis haft en lyckad partistämma där vi beslutat om ny politik. Jag tror att den politiska utvecklingen på sikt också kommer ge resultat i opinionen.

Publicerad: