Kraftig detonation i Malmö

Under söndagskvällen skakades Malmö av ännu en handgranatsattack.

Polisen kunde konstatera att ingen person skadats men det fanns skador på en fastighet i Möllevången.

– De här granaterna har smällt överallt här i stan, säger Lars-Gunnar Backemyr, inre befäl.

Polis och räddningstjänst ryckte vid 23-tiden ut efter en detonation vid korsningen Ahlmansgatan och Claesgatan i närheten av Möllevångstorget i Malmö.

Polisen har inga uppgifter om personskador i samband med detonationen men genomsöker de lägenheter där fönsterrutor har krossats för att se om någon hade skadats i samband med explosionen.

”Hittat delar från handgranat”

Polisen tillkallade bombtekniker och under natten fastställdes vad som hade exploderat. Enligt Malmöpolisens inre befäl Lars-Gunnar Backemyr rör det sig om en ny handgranatsattack.

– Det är konstaterat att det är en handgranat som har detonerat. De här granaterna har smällt överallt här i stan men nu var det väl två veckor sedan sist. Troligtvis är det någon eller några som har ett lager, säger Backemyr.

Den senaste tiden har Malmö varit hårt drabbat av ett flertal detonationer. Bara i sommar har det varit ett tiotal handgranatsattacker. Tre av dem skedde inom loppet av tre dygn i slutet av juli.

Då vädjade polisen till nationella operativa avdelningen, NOA, för att hjälp med att få stopp på det ökade gängvåldet.

– Den situation vi ser i Malmö nu är helt oacceptabel, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) då.

Larmet om den senaste attacken inkom vid 23.04 på söndagskvällen.

– Vi har en kraftig detonation. Det finns glaskross på vägen samt skador på en fastighet, sa Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral då.

”Som en mindre jordbävning”

Aftonbladet har pratat med en orolig boende i huset. Personen hade lagt sig för att sova när detonationen inträffade.

– Det lät som en bomb i en krigsfilm. Byggnaden skakade till rejält, det var som en mindre jordbävning i princip. Alla grannar började springa ut på innergården och någon ringde polisen. Vi var alla skrämda, säger personen.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Publisert: