Experten: Trump är ingen idiot

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
Donald Trump

avAnton Kasurinen

NYHETER

Donald Trump kommer inte att ha någon chans när Republikanerna ska utse sin presidentkandidat, tror USA-experter. Men man ska inte avfärda Trump.

– Han framstår som en pajas, men han är ingen idiot, säger författaren Roland Poirier Martinsson.

I morgon riktas blickarna i USA mot den första direktsända tv-debatten mellan de republikanska presidentkandidaterna. Den kontroversielle kandidaten Donald Trump har ett överraskande högt stöd och utklassar konkurrenten Jeb Bush.

– Det som är mest intressant är att han har behållit sitt stöd. Han fick en rivstart i början, men sedan har han sagt massor av konstiga saker och då trodde väl alla han skulle falla. Men att han fortsätter ha sådant stöd, trots en så dåligt organiserad kampanj och så konstiga uttalanden är fascinerande, säger svensk-amerikanske PR-konsulten och demokraten Elizabeth Walentin till Aftonbladet.

Trump sticker ut

Det är just Trumps frispråkiga och bångstyriga sätt som lockat till sig väljare, tror Elizabeth Walentin.

– Det är en strategi för honom att sticka ut och inte vara som alla andra. Han är kryddan i grytan så att säga.

Roland Poirier Martinsson, författare som är bosatt i Texas och sympatiserar med Republikanerna, tror att hela populariteten bygger på att Trump är en känd person.

– Han är en väldigt känd och framgångsrik affärsman. Han framstår ju som en pajas men han har byggt ett väldigt stort imperium alldeles på egen hand. Det är ju inget som en idiot skulle kunna lyckas med, säger Roland Poirier Martinsson.

Roland Poirier Martinsson ger dock inte Trump någon chans att bli presidentkandidat.

– Nej. Det mest grundläggande skälet är att de som röstar på Republikanerna vill rösta på någon som kan vinna presidentvalet. De vet att han inte har någon chans att göra det. Han är inte en politiskt kompetent person. När den riktigt seriösa processen sätter igång kommer han avslöjas som en politisk amatör.

"Han har pengar och stöd från folket"

Elizabeth Walentin är inne på samma tanke, även om hon inte vill avfärda Trump helt och hållet.

– Vi får se. Alla experter inklusive mig har sagt att Trump inte har en chans. Men han har överraskat alla. Man ska inte säga att han inte har en chans för han har pengar och stöd från folket. Men historiskt sett har det nästan alltid funnits någon kandidat som är en superstjärna i början men som sedan inte håller, säger hon.

Roland Poirier Martinsson tror att vi kommer att få se en debatt där man tydlig ser vilka som är de mest etablerade kandidaterna och vilka som behöver synas.

Ett misstag kan förstöra hela kampanjen

– Det finns två sorters kandidater nu. Dels de etablerade som har finanisering och organisation för att driva en uthållig kampanj. De kommer vara jätteförsiktiga för att inte ställa till det för sig själva så här tidigt före valet. Dels de icke etablerade som måste övertyga väljarna nu för att få in pengar i början av processen. De måste göra intryck.

Jämfört med partiledardebatter i Sverige, där politiska grodor kan passera relativt obemärkt, kan ett snedsteg i morgondagens debatt förstöra hela valet för presidentkandidaterna, menar Elizabeth Walentin.

– Jag tycker att det är superspännande just ur det perspektivet. Nu får vi se vilka grodor som kommer hoppa ut. I USA kan man förlora en hel kampanj för något som man har sagt i en debatt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM