Hurra! Härliga hettan stannar

avMonika Israelsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT
Sommarvärmen är här – och kan hålla i sig hela veckan. ”Vi har haft ett läge där nya lågtryck fått sin bana över Skandinavien, men det har ändrats. Många är glada och tycker att nu har sommaren kommit ordentligt”, säger meteorolog Sandra Andersson.

Ladda för sol och bad!

Supervädret kan hålla i sig hela veckan och över nästa helg.

– Det finns chans att högtrycket växer till sig och blir kvar, säger meteorolog Sandra Andersson.

Sommarvärmen är här. Men ni som bor i södra och västra Götaland får ge er till tåls några dagar.

– Under helgen kan en front med regn ta sig in västerifrån. I övriga landet blir det gott om sol och behagliga temperaturer.

I nästa vecka förskjuts regnet bort och det blir sol och ganska så varmt i hela landet, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Det blir runt 25 grader i Götaland och 20 grader eller strax över i övriga landet, även i de nordliga delarna. Högtrycket kan ligga kvar hela veckan, kanske ännu längre om semesterfirarna har tur.

Runt 25 grader

– Det finns en osäkerhet där, det kan bli ytterligare några dagar med sol och värme. Men det kan också vända under nästa vecka, säger Sandra Andersson.

Förutsättningarna   för långvarigt badväder har alltså förbättrats rejält.

Under juli låg ett högtryck fast nere över kontinenten. Det pressade hela tiden nya lågtryck mot norr. De svaga högtryck, som kom ändå vågade sig upp, orkade inte stå emot.

Men nu har högtrycket på kontinenten brutits upp.

Torrt i skog och mark

– Vi har haft ett läge där nya lågtryck fått sin bana över Skandinavien, men det har ändrats. Många är glada och tycker att nu har sommaren kommit ordentligt. Samtidigt finns det ju de som vill ha regn också, säger Sandra Andersson.

SMHI varnar för att det är torrt i skog och mark i bland annat Blekinge, östra Småland, Öland, Gotland, Södermanland och Uppland. Var extra försiktig när du grillar eller gör upp eld ute i naturen. Räddningstjänst och kommun lämnar besked om eventuellt eldningsförbud på respektive webbplats.

– Kolla gärna upp hur det ser ut hos dig innan du eldar, säger Sandra Andersson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder