Mystisk fjällförbrytare härjar i Arjeplog

avEbba Thornéus

”Han gör väldigt snygga inbrott”

1 av 2

En rad stuginbrott har gäckat Arjeplogspolisen den senaste tiden.

En mystisk förbrytare misstänks befinna sig i fjälltrakterna kring Arjeplog och enligt polisen tyder nya fynd på att han tänkt övervintra på fjället, uppger NSD.

Sammanlagt ska den mystiska fjällförbrytaren ha brutit sig in i åtta stugor i trakterna kring Arjeplog de senaste månaderna. Förutom att dörrar och fönster brutits upp ska mannen även gått lös inomhus och lämnat kvar spritflaskor, fimpar och mat. Det ska även ha eldats inomhus.

Har storlek 42 i skor

Enligt Anders Holmlund vid Arjeplogspolisen ska det röra sig om väldigt "snygga" inbrott, där fönsterlisterna har lyfts bort och sedan satts dit igen.

Polisen arbetar utifrån teorin att det är samma person som utfört brotten. Rakhyvlar som hittats tyder på att det är en man, liksom de fotspår man säkrat och som avslöjar att inbrottstjuven har storlek 42 i skor.

”Han SKA därifrån”

Men trots det hittills resultatlösa spaningsarbete har Anders Holmlund inte gett upp hoppet om att hitta den mystiska fjälltjuven.

– Han har skapat så mycket otrygghet, så är han kvar uppe i fjällen så bara SKA han därifrån. Vi ska leta rätt på honom, säger han till NSD.

Fynd i form av matransoner, en inköpslista på holländska och en pulka har gjort att polisen misstänker att mannen tänkt övervintra på fjället. Misstankar som stärks av att mannen också verkar ha stulit en tältkåta.

Bar omkring på pilbåge

Teorin om att mannen ska ha kommit till Arjeplog via båt från Kvikkjokk redan i september har stärkts sedan vittnen uppgett att en person ska ha uppträtt avvikande och burit omkring på en pilbåge i området.

– Om man följer spåret från Kvikkjokk så stämmer det överens med inbrotten och hur den här personen kan ha rört sig genom fjällvärlden. Vi har även ett dna-spår, men det har inte gett någon träff vare sig i svenska eller europeiska system, säger Anders Holmlund till NDS.

Letar efter spår i snön

Polisen fortsätter nu sitt spaningsarbete även med helikopter och hoppas att snö och hunger kommer leda till att mannen grips.

– Han lär ju behöva elda för värmens skull och då har vi möjlighet att se rök, och han kommer att lämna spår efter sig i snön.

Polisen i Arjeplog uppmanar nu även alla stugägare att rapportera om misstänkta personer rör sig i området samt hålla extra uppsikt på sina stugor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arjeplog

Brott

Inbrott