London

Här är rånarna bakom påskstöten i London

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Här är rånarna som kom över föremål värda minst 775 miljoner kronor i påskstöten mot Hatton Gardens.

Två gånger under helgen gick de in i valvet.

Men länsade bara 72 av 999 bankfacken.

Brittisk polis släpper nu övervakningsbilder som visar de fräcka rånarna bakom juvelkuppen mot Hatton Gardens kassavalv med 999 bankfack.

Klockan 21.19 låste personalen och lämnade lokalerna i centrala London för påskhelgen.

Minuter senare dök den första av rånarna förklädda till byggarbetare upp. Daily Mirror som kommit över hela övervakningsfilmen beskriver hur männen började förbereda inbrottet genom att dra in soptunnor fyllda med verktyg genom en sidoingång på Greville Street.

Bland annat en borr med diamanthuvud som användes för att forcera den drygt två meter tjocka förstärkta betongdörr som skyddade kassavalvet.

Arbetade hela natten

Från korridoren där övervakningskamerorna fångade männen har de flyttat utrustningen en våning ner till valvet. Från klockan 21.41 på skärtorsdagen till klockan 07.51 på långfredagen verkar de arbeta med att ta sig in.

På morgonen dök först den rånare som i brittisk press döpts till ”Herr Rödhårig” maskerad med keps, andningsskydd och balaklava upp i bild igen med två duffelväskor.

Drygt en kvart senare lämnade de lokalerna med verktyg och flera väskor som de packade in i en vit van som stått parkerad utanför, uppger Daily Mirror.

”Oerhört fräcka”

Men kuppen är inte över.

– De var oerhört fräcka och tog sig in vid två tillfällen under helgen, säger utredningsledaren Paul Johnson i ett uttalande.

Drygt 1,5 dygn senare, 22.17 på påskafton, var ligan tillbaka i kassavalvet.

Under hela natten mot påskdagen befinner rånarna sig i lokalerna och strax före 06-tiden började de flytta ut sin utrustning, flera väskor och ett flertal soptunnor till vanen. 06.44 på påskdagen försvinner de sex männen från platsen.

I bankvalet har de då tömt 72 av de 999 bankfacken.

Upptäcktes två dygn senare

Först på tisdagen den 7 april upptäcktes stölden när Hatton Gardens öppnade igen efter långhelgen. Trots att ett automatiskt larm gått redan på långfredagen. Men av ännu okänd anledningen bedömdes det som att det inte behövdes en polisutryckning.

– Det är för tidigt att säga om hanteringen av larmet kunde ha förändrat utgången av incidenten, säger utredningsledaren Paul Johnson i ett uttalande.

Rånarna misstänks ha kommit över föremål värda över 775 miljoner kronor.

Sidoingången bär inga spår av att ha brutits upp men polisens utredning visar att rånarna sedan har tagit sig in i källarkorridoren genom ett hisschakt.

Väl nere på det våningsplan där valvet finns har de forcerat den kraftiga dörren.

Ber om hjälp

Scotland Yard släppte under lördagen bilder på tre av rånarna som nu jagas i hopp om att få allmänhetens hjälpa att sätta dit de fräcka juveltjuvarna.

– De här bilderna, tillsammans med annat material, tog i beslag av polisen vid tidigaste möjliga tillfälle och fortsätter att undersökas för att kartlägga de misstänktas exakta rörelser, säger Paul Johnson i ett uttalande.

Han ber också närliggande affärsrörelser med övervakningskameror, och alla som kan ha uppgifter att lämna, att höra av sig till polisen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

London

Scotland Yard

Brott

Påsken