Obid Nazarov

Torpeden fälls för mordförsök på imam

Av: 

Victor Stenquist

Anders Johansson

NYHETER

Imamen Obid Nazarov sköts i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund.

Mot alla odds överlevde han attentatet.

Nu har den åtalade gärningsmannen fått sin dom – 18 års fängelse.

Regimkritikern Obid Nazarov sköts i huvudet i jämtländska Strömsund i februari 2012.
Regimkritikern Obid Nazarov sköts i huvudet i jämtländska Strömsund i februari 2012.

Mordförsöket på imamen Obid Nazarov genomfördes i februari 2012. Skytten använde sig av ett finkalibrigt vapen, en revolver med ljuddämpare.

Misstänkt torped

En 37-årig uzbekier greps senare, misstänkt för att vara torpeden som försökt ta den regimkritiske imamens liv.

Mannen greps i Ryssland och lämnades i augusti över på svensk begäran och i november hölls rättegången mot honom.

– Det har sagts mycket negativt om Uzbekistan här i domstolen, bland annat om dess regering. Jag som är invånare i Uzbekistan har en helt annan åsikt, sa 37-åringen när han fick ta till orda i Östersunds tingsrätt, enligt TT.

Tingsrätten har nu dömt honom till 18 års fängelse för mordförsök.

Första sedan 1985

Den dömdes dna finns på den väska som det förmodade attentatsvapnet hittades i. Master har även registrerat att mannens telefon fanns i Strömsund då imamen sköts. Bara minuter senare rörde sig mobiltelefonen ifrån Strömsund.

Fallet är unikt som det enda i Sverige som misstänks ha varit beställt av en utländsk regim sedan Irak under Saddam Hussein tros ha mördat två dissidenter här 1985, enligt TT.

Den 37-årige gärningsmannen döms även till utvisning med förbud att återvända till Sverige, samt att betala skadestånd på 313 000 kronor.

Obid Nazarov kom till Sverige 2006 som kvotflykting. Han hade varit en ledargestalt för oppositionen i hemlandet. Sonen har berättat hur han och familjen utsattes för trakasserier och förföljeser.

Polisens platsundersökning visar att skytten sannolikt gömt sig i trappan till källaren i det hus där Nazarov bodde. När Nazarov kom gående smög sig gärningsmannen på sitt offer bakifrån och sköt honom i bakhuvdet. Flera personer kom snabbt till platsen och hjälpte till att stoppa blodflödet.

Han fördes till sjukhus med livshotande skador och var länge medvetslös. Han har vaknat upp men har svåra och bestående skador.

Vid rättegången redogjorde chefsåklagare Krister Petersson för bakgrunden.

Nazarov har av uzbekiska myndigheter tidigare pekats ut som terrorist. Bland annat misstänktes han för att ligga bakom sex bilbomber i Tasjkent 1999, attentat som dödade 15 och skadade 128.

Nazaraov var vid den tiden försvunnen från Uzbekistan, men myndigheterna där lyckades få honom efterlyst via Interpol för terrorism. När myndigheterna fick veta att han befann sig i Sverige begärdes han gripen och utlämnad. Svensk åklagare begärde då, enligt reglerna, fakta i målet och häktningsbeslut från en domstol där om att det verkligen förelåg sannolika skäl för brottsmisstanken. Men de uzbekiska myndigheterna hörde aldrig av sig och senare återkallades också efterlysningen. Ett havlår senare skedde dådet.

Östersunds tingsrätt skriver i domen att det med säkerhet kan konstateras att mordförsöket genomförts på uppdrag av någon annan, och att det finns omständigheter som pekar på att uzbekiska staten skulle kunna vara inblandad i mordet. Men vem exakt som gett skytten uppdraget har inte med säkerhet gått att fastslå.

Åklagaren Krister Petersson är på det stora hela nöjd med hur tingsrätten har bedömt gärningen, och med påföljden 18 års fängelse. Han säger till Aftonbladet:

– Jag hade yrkat på ett strängare straff än vad som utdömdes men det är iallafall det längsta tidsbegränsade straff man kan få i Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Obid Nazarov

ÄMNEN I ARTIKELN

Obid Nazarov

Strömsund

Brott