”Många tycker det är synd om barnet”

NYHETER

Så reagerade omgivningen när nyhetsankaret Anna Lindmarker, 55, blev gravid som 45-åring

1 av 2
’blev jätteglada’ Anna Lindmarker, 55, och sambon Lasse Weiss blev glada men förvånade när de insåg att yngsta sonen Willie var på väg. Anna var då 45 år gammal och paret
trodde att den fertila åldern var förbi. I Danderyds sjukhus podd berättar Lindmarker om reaktionerna på graviditeten. ”Säkert skrevs det en del i sociala medier”, säger hon.

TV4:s nyhetsankare Anna Lindmarker födde sitt tredje barn för tio år sedan, när hon var 45.

Hon och sambon Lasse Weiss blev jätteglada.

Omgivningens reaktion var en annan.

– Då är man lastgammal. Jag blev väldigt förvånad. I alla tider, innan preven­tiv­­medel kom, har kvinnor fått barn tills de inte längre­ är fertila, säger hon.

Anna Lindmarker talar ut i Danderyds sjukhus podd fodabarnpodd.se, en serie i tio avsnitt om graviditeter och förlossningar: ”Avsnitt 9 – Anna Lindmarker om att föda barn i mogen ålder”.

Sonen Willie var inte planerad. Anna, liksom 15 år äldre sambon Lasse, trodde att de var förbi den fertila åldern.

– En ordentlig ”sladdis”, säger Anna och skrattar.

– Vi blev jätteglada. Det var en omställning i huvudet. Men det tog bara några dagar.

Paret väntade lite spänt på resultatet av ultraljud plus blodprov i vecka tolv.

– Det blev bra. Omvärlden reagerade nog mer än vad vi gjorde på åldern. Lasse är femton år äldre än jag, säger hon i podden.

”Lättare förlossning”

Men allt gick bra. Värkarna satte in tre timmar innan sonen föddes och paret hann knappt fram till Dande­ryds sjukhus.

Anna Lindmarker har två tonårssöner från ett tidigare äktenskap. Hon berättar i podden att förlossningen var ”mycket lättare” än de två tidigare då båda sönerna­ föddes lite för tidigt.

I podden återkommer hon till omgivningens reaktion och hur den yttrade sig.

– Det är synd om barnet, tycker många, som har så gamla föräldrar. Eller kommer att bli synd om barnet. Hur ska du orka? Säkert skrevs det en del i sociala medier.

Fick stöd av en vän

Själv har Anna Lindmarker rakt motsatt syn på att föda barn i mogen ålder.

– Tack vare att Willie har två äldre bröder som älskar att ta hand om honom, och två föräldrar som har mycket,­ mycket mer tid att ta hand om honom än en förälder i 30-årsåldern, så får han ju hur mycket tid, uppmärksamhet och kärlek som helst.

I fodabarn.se tackar hon särskilt en gammal kvinnlig bekant, som födde sitt tredje­ barn som 46-åring, för ett av få stöd hon upplevde från omgivningen.

Anna Lindmarker avslutar med att uppmuntra mogna kvinnor att skaffa barn.

– Varje barn är en gåva. Och alla barn är egentligen allas barn. Att få barn, att få ta hand om dem och få vara en familj, det är det absolut bästa som finns. Det är bara hundra procent ... kör!

ARTIKELN HANDLAR OM