Trafikkaos i Calais när färjearbetarna strejkar

avMatilda Andersson

1 av 8

En av Storbritanniens viktigaste transportsträckor till resten av Europa är just nu helt stängd. I Calais, på den franska sidan av Engelska kanalen, pågår en vild strejk bland de anställda på färjorna.

Förutom att stoppa färjetrafiken har de strejkande arbetarna även tagit sig in i tunneln under kanalen varpå den tvingats stänga.

I de långa köerna har dessutom migranter försökt bryta sig in i de stillastående bilarna.

Det är kaos i trafiken i den franska orten Calais. Färjearbetarna på rederier som trafikerar mellan Storbritannien och Frankrike har gått ut i strejk. Strejken, som har sin grund i att rederiet MyFerryLink planerar sälja två av sina fartyg, har pågått sedan i eftermiddags och har lamslagit hela färjetrafiken på den aktuella sträckan, uppger tidningen The Guardian.

De strejkande arbetarna ska också ha tagit sig in i tunneln under engelska kanalen och på så sätt stoppat trafiken även där. Tunneln är enbart en tågtunnel men transporterar även bilar över sundet. Till The Guardian ska Eurostar, som sköter tunneltrafiken, ha sagt att obehöriga är på spåren och att tågen därmed inte kan gå.

Detta har lett till långa köer där fordon och passagerare sitter fast på båda sidor om Engelska kanalen.

Oroligheter i kökaoset

I de långa köerna i Calais ska det ha utbrutit oroligheter. De strejkande arbetarna ska ha tänt eld på bland annat bildäck för att blockera motorvägen och enligt vittnen till The Guardian försöker de barrikadera vägen och hindra trafiken att köra mot tunneln.

Dessutom ska flera migranter, som bor i tillfälliga tältläger utanför Calais, har försökt ta sig in i de köande fordonen i hopp om att kunna lifta med dem till Storbritannien. Bilder från platsen visar hur några springer efter en långsamt körande lastbil och försöker hoppa genom de öppna dörrarna till lastutrymmet.

– Det är mycket bråk mellan migranterna, alla vill vara på de bästa platserna längs vägen för att ta sig in i lastbilarna. Jag är orolig att någon ska bli allvarligt skadad, säger Donald Armour, chef på frakttransportförbundet, till tidningen.

Uppmanas hålla dörrarna stängda

Franska armén har kallats till platsen och patrullerar tillsammans med polisen vid färjeterminalen. Fordon som befinner sig i köerna uppmanas att hålla dörrarna stängda. Alla tåg i tunneln ska vara inställda fram till onsdag.

Enligt franska myndigheter ska det vara omkring 3 000 migranter som bor i området kring Calais. Förhållandena ska vara usla och det ska vara ont om mat varpå migranterna blir allt mer desperata att ta sig från Frankrike.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike