Mannen på bilden: "Jag kollapsade"

avAnton Kasurinen

1 av 5

Bilden på den gråtande grekiske pensionären spred sig över hela världen. Den tragiska scenen visade hur krisen slår mot vanligt folk.

Nu berättar Giorgos Chatzifotiadis, 77, varför han bröt ihop utanför banken.

Den grekiske pensionären Giorgos Chatzifotiadis, 77, blev världskänd när en fotograf från nyhetsbyrån AFP fångade honom på bild i går. Bilden av den gråtande pensionären utanför banken i Thessaloniki spred sig över hela världen. Nu kan AFP berätta mer om mannens historia.

Varje grek får ta ut en maxsumma på 60 euro per dag efter att bankerna infört uttagsgränser. Sent på tisdagskvällen meddelade bankerna att man öppnar igen för pensionärer som inte har något kontantkort. Men det gällde bara fram tills i går och de fick bara ta ut högst 120 euro.

Köade till fyra banker

Chatzifotiadis hade köat utanför tre banker i Thessaloniki i hopp om att få ta ut sin frus pension i kontanter. När även den fjärde banken sa att han inte fick ta ut pengarna blev det för mycket för 77-åringen.

– När jag fick höra att jag inte kunde få pengarna så kollapsade jag. Jag kan inte stå ut att se mitt land i en sådan här svår situation. Det är därför jag känner mig så nedslagen, inte på grund av mina personliga problem, säger han till AFP.

Både Chatzifotiadis och hans fru har arbetat flera år i Tyskland och tjänat ihop pengar till pensionen. Chatzifotiadis berättar att han jobbat hårt i en kolgruva och senare i ett stålverk.

"Jag ser folk tigga"

– Jag ser mina landsmän tigga för att få ihop några slantar till bröd. Jag står inte ut med att se det, säger han.

På söndag ska det grekiska folket rösta om att säga ja eller nej till de internationella långivarnas förslag till Grekland. Giorgos Chatzifotiadis är osäker på om han kommer kunna rösta, eftersom närmaste vallokal ligger åtta mil från hans hem. Han säger att han inte har råd att ta sig dit.

ARTIKELN HANDLAR OM