Flyg kraschade efter start – familj ombord

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-25

Ett mindre flygplan har kraschat vid ett flygfält utanför Varberg. I planet fanns en pilot och en familj på fyra personer.

Planet kraschade efter start och började sedan brinna.

Olyckan inträffade vid 12-tiden på lördagen. Något gick fel när planet skulle lyfta. Mikael Nord, som arbetar i närheten av flygfältet på Getterön, blev vittne till delar av händelsen.

– Som jag förstod det gick något fel när planet skulle lyfta. Det kraschade och sedan tog sig flera personer ut ur planet, säger han.

På ett videoklipp från händelsen ses planet brinna kraftigt. Elden släcktes senare av räddningstjänsten.

– Jag fick berättat för mig att planet började vingla och sedan kraschade det. Det var inte från en hög höjd, säger Mikael Nord.

Kraschen ska ha inträffat på en åker utanför flygfältet.

Familj i planet

Enligt polisen befann sig fem personer i flygplanet – en pilot och en familj på fyra personer varav två barn. Ingen ska ha blivit allvarligt skadad. En kvinna klagade på smärtor i nacken och ryggen.

Familjen var på väg till den danska ön Anholt.

När planet skulle lyfta kom en kastvind som tryckte ner farkosten mot marken, enligt polisen. Statens haverikommission kommer nu att utreda olyckan.

Började brinna

Enligt räddningstjänsten är det ett mindre flygplan som kraschat. Syftet med flygturen ska ha varit en kortare tur.

– Det var drygt 100 liter bensin ombord. Alltså inte fulltankat, säger Pelle Karlsson, insatsledare vid räddningstjänsten..

Räddningstjänsten bedömer att den egna insatsen var lyckad.

– Vi är nöjda med insatsen med tanke på att skadorna hade kunnat vara värre och att spridningsrisken för elden var liten eftersom det är vått i marken, säger Pelle Karlsson.

"Hörde en krasch"

Marie Ekman Bäcklund befann sig i närheten när kraschen inträffade.

– Jag var i mitt vardagsrum och såg planet flyga på låg höjd. Det lät väldigt mycket från motorn. Efter det hör jag kraschen. När jag går ut ser jag hur personerna tar sig ut ur planet, säger hon.

Det var på hennes mark planet kraschade. Marie Ekman Bäcklund uppskattar att olyckan inträffade mellan 200 och 300 meter från flygfältet.

Flygplanet är av modellen Piper PA-32 Lance. Varbergs flygklubb meddelar att det rör sig om ett privatägt flygplan och att piloten mår bra.

Följ ämnen i artikeln