Så skyddar du dig mot smitta

NYHETER

När man är ute och reser är det större risk för att man drar på sig sjukdomar som magsjuka, matförgiftning eller annat.

Så här skyddar du dig från att bli smittad.

Bakterier, virus och parasiter kan göra att man blir sjuk. För den som befinner sig utomlands är det extra viktigt att tänka på vad man äter eller gör eftersom man inte är van vid landets bakteriekultur. Men det finns saker man kan göra för att undvika jobbiga sjukdomar. Vi har pratat med smittskyddssjuksköterskan Mona Insulander.

Var försiktig med maten

Varm mat ska vara varm. Man ska akta sig för bufféer där maten stått framme länge och som kanske inte hållits varm på korrekt sätt.

Om det skulle finnas smittoämnen i maten och den står framme i en varm miljö, så växer de till sig där och blir många fler och då ökar risken att man blir sjuk.

Ha god handhygien

Det är jätteviktigt att ha en god handhygien. Tvätta händerna ofta, framförallt innan man äter. Om man vet att man inte kommer ha tillgång till tvål och vatten så är det bra att ha med sig handdesinfektion.

Tänk på vad du dricker

Det kan finnas skillnader i vad man har för dricksvatten. Har man dricksvatten som kan vara förorenat så ska man se till att inte dricka det, inte skölja mat i det och inte äta is.

ARTIKELN HANDLAR OM

Semester

Resor