Hundratals lever under hot

NYHETER

Mona Sahlin: Sanningen måste fram

Integrationsminister Mona Sahlin är bestört över Asrin Masifis död.

– Om det är ett nytt hedersmord är det ett frukstansvärt misslyckande för samhället.

Foto: bestört minister Integrationsminister Mona Sahlin är upprörd över mordet på Asrin. Vi får hoppas att sanningen bakom dödsfallet kommer fram. Det är ett led i pusslet för att förhindra framtida hedersmord , säger hon.

Mona Sahlin engagerade sig djupt i fallet Fadime Sahindal vars far dömdes för mordet på sin dotter. Hon hade träffat Fadime flera gånger och var på hennes begravning i Uppsala domkyrka.

Mona Sahlin kände inte Asrin Masifi. Men hon känner för hennes öde – oavsett om hon blev mördad eller tog sitt eget liv.

– Vi får verkligen hoppas att sanningen bakom dödsfallet kommer fram. Det är ett led i pusslet för att förhindra framtida hedersmord, säger ministern till Aftonbladet.

– Det är viktigt att polisen sätter sig in i hederskulturen. Jag tror att det finns mycket att lära av gamla fall.

Som exempel nämner Mona Sahlin den 22-åriga kurdiska flicka som dog i Eskilstuna förra våren. Fallet klassades först som ett självmord, men rikskriminalens expert på kulturella brott granskade utredningen igen och kom fram till att mord inte kunde uteslutas.

Omsluter hela familjer

I juni återupptogs därför förundersökningen.

– Polisen måste veta vad de ska titta efter, lära sig att tränga igenom arrangerade självmord. Det är svårt att få människor att prata eftersom hederskulturen omsluter hela familjer och släkter.

Asrin Masifis familjeförhållande var olika Fadime Sahindals. Pappan arbetade som tolk, dottern såg upp till honom och det fanns inga tecken på hot inom familjen.

– Men skrapar man på ytan finns hederskulturen även i andra familjer än sådana som Fadime Sahindahls. Det är viktigt att komma ihåg, säger Mona Sahlin.

– Vi vet att det finns hundratals flickor som lever under hot från sina familjer i Sverige. Varje gång det går så långt som till mord är det ett stort nederlag för samhället. För polis, grannar, lärare och vänner. För alla som inte såg.

Ett sätt att få tillbaka hedern

Hans Österman