Redo att dö för sitt lag

NYHETER

Gängen ringer till sin fiende - och stämmer träff för att göra upp

1 av 2 | Foto: SLÅSS FÖR AIK Medlemmar ur "Firman" tar till vapen för att göra upp med fans från andra svenska och utländska fotbollsklubbar. Hårdföra fotbollshuliganer är framförallt ett storstadsfenomen, enligt polisen. OBS! Bilden är tagen 1999.

De håller på olika lag.

De hatar varandra.

Men de delar viljan att slåss.

- Det är inte ovanligt att fotbollshuliganer träffas för att göra upp, säger en polis.

Aftonbladet talade i natt med flera poliser som jobbar med fotbollsrelaterat våld.

Och de är eniga om att slagsmålet i Högalidsparken i Stockholm inte var en tillfällighet.

- Allt tyder på att huliganerna har bestämt sig för att drabba samman. Det är ingen slump att de var på samma plats samtidigt, säger en polis.

Inför en uppgörelse håller de rivaliserande gängen kontakt via mobiltelefon. Inte sällan väljer de att träffas i en avskild park. Polisen är ofta maktlös.

- Vi gör vad vi kan för att spana på dem, men om huliganerna verkligen vill göra upp är det svårt att förhindra. Stockholm är stort.

Storstadsfenomen

Hårdföra fotbollshuliganer är ett storstadsfenomen.

- Det är de tre stockholmlagen, IFK Göteborg och i viss mån Helsingborg som lockar till sig den här sortens huliganer, säger en supporterpolis.

AIK-IFK Göteborg betraktas alltid som en högriskmatch. Bråken i går var inte de första.

- Det ligger så mycket känslor i luften när de här lagen möts. Till en del handlar det om motsättningen mellan Stockholm och Göteborg, men inte enbart. Det finns till exempel inget hat mot Örgryte.

Både AIK och IFK Göteborg har ökända huliganfraktioner:

Firman Boys respektive Wisemen.

Den hårda kärnan

Firmans kärna sägs bestå av mellan 10 och 20 personer. Till det kommer ytterligare ett 30-tal som ansluter vid större slagsmål.

- När det smäller måste man han en grupp man kan lita på. Jag vet att jag har personer som kan dö för mig, liksom att jag kan dö för dem, har en av medlemmarna berättat för Aftonbladet.

Firmans historia tog sin början 1991 då flera hårdföra huliganfraktioner från Stockholmsförorter som Tensta och Väsby slog sig samman.

- Säg att vi är ett gäng på 30-35 personer. Vi hänger ihop helger, vanliga vardagar och snackar i telefon nästan dagligen. Många är uppväxta tillsammans.

Firman Boys misstänks ligga bakom flera uppmärksammade händelser under 90-talet. (Se nedan.)

De mest hårdföra medlemmarna har rätt att bära Firmans jacka.

Den är orange och pryds med en logga - en grupp våldsmän i siluett - som är tagen ur Stanley Kubricks film "A Clockwork Orange".

- I början när vi slogs bar vi alltid bombarjackor ut och in. Därav färgen, har en av Firmans grundare sagt till Aftonbladet.

På Firmans hemsida på internet klargörs tydligt att det inte går att ansöka om medlemskap:

"Firman är något man kvalificerar sig för. Genom att vara lojal mot sina kamrater, alltid ställa upp och att aldrig backa för några. Vi anser att fotboll och våld hör ihop."

Om Wisemen är inte lika mycket känt.

Den mest uppmärksammade händelsen inträffade i Göteborg i augusti förra året.

Då slogs en 23-årig Hammarbysupporter medvetslös med ett järnrör. Han vårdades länge i respirator och svävade mellan liv och död.

Åtal för misshandel

Förra månaden åtalades tolv män med anknytning till Wisemen för misshandeln.

Wisemen-medlemmar uppges också ha slagits med vänsteraktivister i samband med kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg förra sommaren.

Exempel på "Firmans" härjningar

Derbymatcher - då blir det ofta storbråk

Hans Österman