Han tjänar lika mycket som 150 metallarbetare

Publicerad:
Uppdaterad:

Ramqvists lön: 32,5 miljoner

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Har anledning att skratta Ericssons styrelseordförande, Lars Ramqvist, har all anledning att vara glad. I alla fall om han tittar i lönekuvertet.

Ericssons styrelseordförande Lars Ramqvist toppar inkomstligan med en inkomst på nära 32,5 miljoner.

Han tjänar lika mycket som 150 metallarbetare.

Löneökningen var drygt 21,5 miljoner.

- De här nivåerna är oskäliga. Det spelar ingen roll vilka internationella jämförelser de försöker göra, säger Jan Hedlund, koncernordförande för Metallfacken på Ericsson.

I går blev de särskilda självdeklarationerna för inkomståret 2000 klara. Aftonbladet har kartlagt hur mycket 519 kända svenskar hade i lön och förmögenhet förra året. Sveriges direktörer och styrelseproffs leder som vanligt både inkomstligan och förmögenhetstoppen.

Peter Wallenberg på andra plats

Efter Lars Ramqvist kommer Peter Wallenberg med en inkomst på drygt 17 miljoner. På tredje plats hamnar Ericssons vd Kurt Hellström. Förra året kammade han in drygt 1,3 miljoner i månaden. Det motsvarar månadslönen för 73 metallarbetare.

- Löner och villkor hanteras i en belöningskommitté där facket inte är representerat. Vi har valt att inte reservera oss. Styrelsen vet redan vad vi tycker, säger Jan Hedlund.

De höga lönerna sticker i ögonen på telekomjättens anställda. Särskilt med tanke på att företaget väntas visa en förlust på 20 miljarder i år och har skurit ner personalstyrkan med 17 200 personer sedan i mars.

- Man motiverar de höga lönerna med det stora ansvar man har. Därför borde det synas på lönerna om det inte går bra för företaget, säger Jan Hedlund.

Företagets omtalade effektivitetsprogram ska leda till besparingar på mer än 20 miljarder om året från nästa år. Men några lönesänkningar för de bäst betalda är inte aktuellt.

- Ericsson är Sveriges största företag och lönen brukar följa med storleken på bolaget, säger informationschefen Pia Gideon.

Sitter i ytterligare fem andra styrelser

Lars Ramqvists får dock inte bara lön från Ericsson. Han har arvode från fem andra styrelseuppdrag, bland annat i Volvo, SCA och Skandia. Under förra året fick han även sex månaders retroaktiv koncernchefslön från 1999.

- Lönen från Ericsson var på en miljon i månaden. Och som koncernchef och styrelseordförande fick han ingen bonus.

Det har däremot Kurt Hellström. Förra året fick han 200 000 kronor. Vid bolagsstämman i mars nästa år lämnar Lars Ramqvist Ericsson. Men han behöver knappast bekymra sig för pensionen. Förmögenheten växte med 12,4 miljoner förra året. Den beskattningsbara förmögenheten är därmed 18,7 miljoner.

Även Kurt Hellström kan glädja sig åt en guldkantad bankbok.

Hans förmögenhet var 8,1 miljoner förra året.

Elisabeth Lindham, Joachim Kerpner

Publicerad: