Kaninfarmen i dag: en ruin

NYHETER

Efter bombattentatet i somras gav Malte Pettersson upp

Malte Petersson ägde en kaninfarm.

I juli placerades två brandbomber ut i anläggningen.

I dag finns bara husgrunden kvar.

- Jag har gett upp. Man kan säga att de har lyckats, säger Malte Petersson.

Foto: GAV UPP EFTER BRANDEN Malte Petersson fick sin kaninfarm nedbränd till grunden av djurrättsaktivister och har inte haft råd att börja om från början igen. "Man kan säga att de har lyckats" säger han.

Malte Petersson ägde en kaninfarm för köttproduktion utanför Laholm. I juli 2002 stals alla hans kaniner. Djurens befrielsefront (DBF) tog på sig ansvaret och skrev i sin aktionsdagbok på nätet:

"Vi fritog alla 189 kaniner som ägaren till farmen, Malte Petersson, skulle ha transporterat till slakteriet. Där skulle han låta slakta dem med ett slag i huvudet. Alla kaninerna är nu omplacerade till nya hem där de kan gräva, hoppa och leka med sin flock, något som de inte haft möjlighet till på farmen."

Kaninerna svalt ihjäl

I själva verket visade det sig att kaninerna släppts ut utmed riksväg 25 och sannolikt svultit ihjäl.

Två nätter efter kaninstölden placerades två tidsinställda brandbomber i Malte Peterssons anläggning. Byggnaden totalförstördes och revs senare. Här tog en grupp som kallar sig Animal rights militia på sig ansvaret. De ingår i nätverket Djurens befrielsefront.

"De är inte djurvänner"

Malte Petersson har inte kunnat renovera eller återuppbygga farmen - han har inte haft råd. I dag jobbar han med något helt annat.

- Jag tror inte att deras agerande har att göra med att de är djurvänner, säger Malte Petersson.

- Som de behandlade mina kaniner kan de inte kalla sig det. De kaniner de släppte fria klarade sig inte. Jag skulle vilja kalla dem terrorister.

Ingen har ännu gripits för sabotaget mot Malte Peterssons kaninfarm.

Många har slagit igen

- De får ju hålla på utan att någon större aktivitet pågår för att stoppa dem. Det prioriteras inte och jag undrar varför, säger han.

- Man kan säga att Djurens befrielsefront lyckats. Det finns inte många chinchillafarmer eller kaninfarmer kvar längre. Så frågan är vad de ger sig på härnäst.

Linda Hjertén