Vilken tv-kupp mot Persson

NYHETER

Gabriel, 14, fick statsministern att lova 100 miljoner till skolböcker

Förra veckan backade Göran Persson från sitt reformlöfte.

Men 14-åriga Gabriel fick statsministern att lägga upp 100 miljoner på nya skolböcker.

– Jag trodde att det skulle krävas mer, säger Gabriel, konsument-reporter på SVT.

Foto: ETT SCOOP FÖR 100 MILJONER Konsumentreportern Gabriel, 14, fixade ett avtal med statsministern värt 100 miljoner kronor i tv:s Rea i går. Han skulle fixa pengar till skolböcker om jag ordnade så att mina kompisar tog bättre hand om sina böcker, berättar Gabriel.

Fjortonåringen från Alby söder om Stockholm lyckades där andra gått bet. Trots lågkonjunktur och krigshot kunde ungdomsreportern göra en deal med Göran Persson om hur statsmedlen ska fördelas.

– Han skulle fixa pengar till skolböcker om jag ordnade så att mina kompisar tog bättre hand om sina böcker, säger Gabriel.

Lovade i tv

I konsumentprogrammet Rea som sändes i Sveriges Television i går kväll lovade statsministern att skjuta till pengar så att skolorna ska kunna höja anslaget till läromedel med 100 kronor per elev och år. En reform värd omkring 100 miljoner kronor.

Initiativet togs av statsministern och Gabriel är både överraskad och nöjd med uppgörelsen.

Trodde du att det skulle gå så enkelt att fixa pengar?

– Nej, faktiskt inte, jag trodde att det skulle vara svårare. Han är ju ingen vanlig person, han är ju statsminister, säger Gabriel.

Överraskande

Tror du att statsministern kommer att hålla sitt löfte?

– Jag känner ju inte honom så jättepersonligen, men vi får väl hoppas på det. Jag tror att han kommer att göra så gott han kan, för det sa han.

På utbildningsdepartementet kommer Göran Perssons nya löfte som en överraskning. I budgetpropositionen för 2003 finns det ingen läromedelspost och några nya 100 miljoner kronor till skolböcker har inte diskuterats.

– Nej, det finns inga öronmärkta pengar för skolböcker. De enda pengar som är öronmärkta är Wärnerssonpengarna som ska gå till mer personal i skolan, säger Erik Svanfeldt, pressekreterare hos utbildningsminister Thomas Östros.

Kommunen avgör

Regeringen kan i dag inte bestämma hur pengarna i skolan ska fördelas. Det är upp till varje kommun och därför manar också regeringen kommunerna i årets budget att lägga en större del på böcker. I dag går mindre än en procent av den totala skolbudgeten till läromedel.

Hur mycket Perssons löfte är värt har Gabriel svårt att bedöma.

Däremot lovar han själv att hålla sitt.

– Ja, jag ska göra så gott jag kan, man säger ju inte bara någonting utan att göra det, säger Gabriel.

Så mycket får dina böcker kosta

Jessica Ritzén