Trupper rör sig mot Saddams hemstad

NYHETER

Republikanska gardet flyttas från norra Irak

WASHINGTON

Irakiska trupper tillhöriga en division inom det så kallade republikanska gardet har sedan i onsdags börjat röra sig söderut från sin bas vid Mosul i norra Irak, sade amerikanska försvarskällor i Washington på torsdagen.

Källorna i Washington sade sig inte veta orsaken till förflyttningen, men den ses som ett led i förberedelserna för en eventuell attack från USA:s sida.

Trupperna sades vara på väg mot president Saddam Husseins hemstad Tikrit. De kan också komma att fortsätta mot huvudstaden Bagdad.

”Tung” division

- Det handlar om en ''tung'' division inom republikanska gardet men vi vet inte hur stor del som förflyttas eller varför, sade en försvarstjänsteman i Washington.

Tunga divisioner brukar vara beväpnade med stridsvagnar och artilleri som understöd till markförbanden. Det var dock ovisst om det är sådana trupper som är på marsch eller om det är infanterisoldater.

De amerikanska sagesmännen underströk att de trupper som nu förflyttas inte ingår i president Saddams särskilda republikanska garde, en elitstyrka på omkring 15 000 man. De flesta i den styrkan är förlagda till Bagdadområdet och utgör ryggraden i det väpnade skydd som omger presidenten.

375 000 soldater

Den irakiska försvarsmakten har i dag omkring 375 000 man under vapen. I det ingår sex reguljära divisioner i republikanska gardet. Soldaterna i såväl det reguljära som det särskilda republikanska gardet anses vara de bäst utrustade och bäst utbildade i Iraks hela försvarsmakt.

Källorna i Washington nämnde inte hur förflyttningen hade upptäckts men sade att ett stort antal lastbilar hade setts rulla söderut. USA bedriver spaning över Irak med hjälp av bland annat satelliter och flygplan, bemannade såväl som obemannade.

TT-Reuters