100 döda i USA-stödd attack i Syrien

avMartin Schori

Mer än 100 soldater som slåss på den syriska regimens sida har dödats i sammandrabbningar med den USA-stödda armén SDF.

SDF fick även understöd från amerikanska bombflyg.

Ryssland kritiserar attacken som ”en provokation”.

SDF är en allians mellan främst sunniarabiska, kurdiska och assyriska styrkor som deltagit i slaget mot IS i kriget i Syrien.

Under onsdagen attackerades en SDF-bas utanför Deir Ezzor av trupper allierade med den syriska armén.

– Det var syriska regimtrogna styrkor med runt 500 personer i en stor sammanslutning stödd av artilleri, stridsvagnar, robotsystem och granatkastare, säger en amerikansk militärkälla enligt TT. Enligt samma källa ska de regimtrogna styrkorna ha försökt ta kontroll över landområden som befriats från IS av SDF.

SDF och den USA-ledda koalitionen som bekämpar IS slog tillbaka – och dödade över 100 soldater från den syriska regimen.

1 av 3 | Foto: HAMZA AL-AJWEH / AFP

Ryssland, som stöder president Bashar al-Assad, reagerade starkt på uppgifterna.

– Den USA-ledda koalitionens uppträdande strider mot lagen, det här handlar om uppenbart aggressiv handling, säger Franz Klintsevitj, vice ordförande för det federala försvars- och säkerhetsrådet till ryska nyhetsbyrån Interfax.

De två sidorna har drabbat samman vid ett par tillfällen tidigare, men i de flesta fall har SDF och den syriska regimen undvikit att slåss med varandra. Nu dock den gemensamma fienden IS mer eller mindre krossad – och maktkampen om Syrien efter terrorsektens fall är i full gång.

De hårda striderna kommer samtidigt som den syriska regimen genomför en blodig offensiv på andra håll i landet, framför allt i Idlib i norr och i Ghouta utanför Damaskus. Målet är att krossa den sista kvarvarande oppositionen, som numera främst består av jihadister. I tisdags dödades minst 80 personer, många civila, när syriska bombplan slog till mot Ghouta. Något som fick FN att utfärda ett ovanligt krav på omedelbart eldupphör.

– Det är som jordens undergång, säger Raed Saleh, från räddningskåren Vita hjälmarna, till nyhetsbyrån AP.

Samtidigt rycker turkiska soldater uppbackade av syriska oppositionsstyrkor fram mot kurdiska trupper i norra Syrien. Kurdiska trupper som får stöd från Turkiets Nato-kollega USA.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Ryssland

Ghouta

Turkiet