Krämer och parfymer innehåller gift

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänks kunna orsaka hormonskador hos barn och foster

Tre av fyra kända hudprodukter innehåller gift som misstänks kunna skada fortplantningen.

Giftet finns i hudkräm, hårspray, parfym, deodorant och andra vanliga produkter.

Risken finns att gravida och ammande kvinnor för över giftet till barnet.

Det handlar om ftalater, ett hormonliknande ämne som används för att göra plast mjuk. Ftalater har klassats som reproduktionstoxiskt, vilket betyder att det skadar eller stör fortplantningen hos människor och djur.

Ftalater betraktas som speciellt farligt för barn. 1999 förbjöds ftalater som tillsats inom hela EU i leksaker och annat som barn under tre år kan stoppa i munnen.

Ftalater i tre av fyra prov

Nu har ftalater hittats i en rad hudvårdsprodukter. Många krämer, deodoranter, hårgel och framför allt parfym innehåller upp till tre procent ftalater.

Undersökningen har gjorts av den amerikanska miljöorganisationen Environmental Working Group, som uppger att man hittat upp till tre procent ftalater i 72 procent av de produkter som testats.

Har hittats i bröstmjölk

Man varnar nu för att giftet oavsiktigt kan föras över till ett foster eller ett ammande barn.

- Man får se rimliga proportioner. Ftalater finns i nästan allt och har tidigare hittats ibland annat bröstmjölk. Men man kan inte utesluta allvarliga effekter, säger Stellan Fischer, toxikolog vid Kemikalieinspektionen.

- Tre procent är en betydande mängd och en gissning är att det mycket väl kan tränga fram en del till ett foster. Moderkakan stoppar inte. Sedan är det frågan om det är tillräckligt mycket för att orsaka skador, säger Stellan Fischer.

Svenska Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till att ftalater använts även i hud- och skönhetsprodukter.

- Vi vet att vissa av dessa ämnen är mycket farliga. De här parfymerna innehåller ju ftalater som är förbjudna enligt lag för barn under tre år. Ett foster tar sannolikt större skada, säger Mikael Karlsson, ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen.

"Det borde inte finnas där"

- Människor som gör sig fina använder produkter som kan skada de foster de bär. Den här typen av ämnen ska inte finnas där, menar Mikael Karlsson.

Ftalater liknar det kvinnliga könshormonet östrogen. Foster och små barn är känsligast och skadorna, bland annat på testiklar, har i djurförsök visat sig vara obotliga.

Nivea och Dior

52 av 72 testade varor innehöll upp till tre procent ftalater. Bland de utpekade finns världsmärken som Dior, Nivea, Pantene, Dove, Calvin Klein, Clairol, Redken och VO5.

Av de testade parfymerna innehöll alla ftalater. För hårgelé var siffran 86 procent, för hårspray 78 procent. Av hudkrämerna innehöll 22 procent ftalater.

Ämnet används för att göra akoholen i produkterna odrickbar. Enligt Paula Eriksson på svenska Procter & Gamble, som bland annat har varumärkena Pantene och Clairol, använder man inte ftalater i de produkter som tillverkas och säljs i Europa.

Organisationen kemisk-tekniska leverantörsförbundet säger att de ftalater som används i produkterna är av en annan typ än de ftalater som används som mjukgörare i plaster.

- De aktuella ftalaterna har studerats ingående och alla resultat visar att användandet i kosmetiska produkter ligger långt under de nivåer som nu sägs vara hälsofarliga. Konsumenterna kan tryggt fortsätta använda de aktuella produkterna, säger de i ett pressmeddelande.

Fakta:

Caroline Olsson, Mattias Lundell

Publicerad: