Äldre till attack mot SJ

NYHETER

Nu anklagar Sveriges pensionärer SJ för att diskriminera äldre.

SJ ger rabatt om man betalar med kontokort eller över internet - men många pensionärer saknar både kort och dator.

- Vi tycker att det är fult att göra så här mot äldre människor, säger Bertil Fiskesjö, vice ordförande i Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
Bertil Fiskesjö, SPF är arg på SJ.

Sveriges pensionärer är i uppror. SPF anklagar SJ för att strunta i pensionärerna och kräver att företaget ändrar sitt rabattsystem.

Rabatt på nätet

SJ ger sedan en tid tillbaka rabatt på 5 procent när man köper sin biljett via internet eller i biljettautomater på stationerna. Den som köper sin biljett på stationen eller ombord på tåget får betala mer - mellan 10 och 30 kronor extra.

Många äldre har inte tillgång till internet, betalkort eller tillräcklig kunskap för att kunna använda biljettautomaterna.

- Vi tycker att det är alldeles orimligt, tjänster och förmåner måste vara tillgängliga för alla, säger Bertil Fiskesjö.

Kan inte pensionärer också skaffa internet och kontokort?

- Jo det klart att de kan. Många har det. Men det kan ju inte vara ett tvång att man ska ha internet. Enbart en dator är en väldigt stor utgift för många pensionärer.

Inte riktat mot äldre

Björn Nilsson är chef för försäljningen på SJ. Han förstår inte pensionärernas kritik.

- Att pensionärer inte kan använda internet är en syn som jag inte delar. Det här är inte riktat mot pensionärer, säger han.

- Dessutom har vi cirka 30 procents rabatt på sista minuten-resor för pensionärer.

Johan Bratt