Usama bin Ladin lever

NYHETER

Tysklands spionchef avslöjar gömstället

Usama bin Ladin är i livet.

Han finns i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan och rör sig mycket lite.

Det säger en av världens ledande spionchefer, tysken August Hanning.

Foto: Mellan Afghanistan och Pakistan Enligt nya uppgifter från Tyskland befinner sig Usama bin Ladin i gränsområdet mellan Pakistan och Afghanistan.

Hanning är chef för den tyska underrättelse- organisationen BND och intervjuas i dag i tidningen Welt am Sonntag.

- Vi har fått information som övertygar oss om att bin Ladin fortfarande lever, men han tycks inte förflytta sig särskilt mycket.

Enligt August Hanning finns i dag fortfarande omkring 5 000 al-Qaidaanhängare och talibaner i Afghanistan och Pakistan. Usama bin Ladin själv finns i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan där han lever ett relativt stilla liv.

Andra al-Qaidaanhängare har lämnat Afghanistan och återvänt till sina hemländer - om de inte betraktats som icke önskvärda och vägrats inresa.

Överlät detaljer

al-Qaida och talibanerna förbereder nu nya attacker.

- De kommer att göra allt de kan för att slå till igen. Vi måste vara förberedda på detta, säger August Hanning.

De uppgifter som nått August Hanning säger att självmordsattackerna den 11 september hade Usama bin Ladins välsignelse - men det var inte han som aktivt tog hand om den operativa planeringen.

- bin Ladin planerade inte attackerna operativt, förmodligen kände han inte ens till detaljerna i dem.

Detaljerna överlät han i stället till sin ställföreträdare i al-Qaida, den egyptiske läkaren Ayman al-Zawahiri.

I dag är den tyske spionchefen övertygad om att Usama bin Ladin är mer motiverad än tidigare att åter slå till mot USA. Han vill ta hämnd för den USA-ledda krigsoperation som slog ut talibanerna från Afghanistan.

- Usama bin Ladins motivation och potential gör att vi måste räkna med nya terrorattacker. Europa är ett självklart nytt mål, säger August Hanning.

Fördriva amerikaner

al-Qaidaledaren har själv förklarat att för honom är det viktigaste att frigöra alla "heliga städer" i världen från "de vantroende".

- Det betyder att han vill fördriva alla amerikaner från den arabiska halvön. Från hans perspektiv kan detta bara ske på ett sätt som kommer att kosta många amerikaner livet, säger August Hanning.

I april i år uppgav tidningen Washington Times att Usama bin Ladin sedan början av december gömmer sig bland gränderna och småhusen i den pakistanska miljonstaden Peshawar.

Han ska ha lämnat Tora Bora-grottorna med 50 av sina män den 9 december och flytt via Tirah-dalen till Pakistan.

I Pakistan ska gruppen ha splittrat upp sig i mindre enheter.

Peshawar är ett centrum för vapen- och knarksmuggling, bara en halvtimme från Afghanistans gräns.

Petter Ovander