Deras minister-drömmar dog

Publicerad:
Uppdaterad:

Så gick det till när centern spräckte mp-samarbetet

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
nu väntar nya friare Sent i går kväll kom miljöpartiets Yvonne Ruwaida och Åsa Domeij till riksdagens ledamotshus för att fortsätta diskussionerna med sina partikamrater om hur man ska ställa sig till socialdemokraternas nya inviter.

Drömmen om en mitten-

mp-regering dog redan i torsdags kväll.

Då bestämde sig Maud Olofsson för att dra sig ur.

Samtidigt satt hennes partisekreterare Jöran Hägglund och snickrade på en regeringsförklaring med miljöpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna.

Tidigt i går morse förberedde sig folkpartiledaren Lars Leijonborg för sitt första framträdande som mitten-mp:s statsministerkandidat. Ända sedan valnatten har "Leijonkungen" hållit sig undan rampljuset och låtit de andra partiledarna kommentera förhandlingarna om den regering han tänkt leda.

- Han fokuserar på koncentration, inte kameror, förklarade partisekreteraren Johan Pehrson (fp).

Olofsson gav upp

Presskonferensen var satt till 13.00. Men redan klockan tio gick statsministerdrömmarna upp i rök. Då ringde Maud Olofsson och meddelade att hon fått nog av förhandlingarna och givit upp tanken på en ny regering.

- Det var trist. Vi hade tid kvar, vi hade kraft kvar men centerpartiet sköt ut sig, säger Johan Pehrson.

Frågan är hur realistisk drömmen var. I torsdags kväll, när det var mindre än två dygn kvar innan förhandlingarna måste vara avslutade, hade varken integrationen, skolan, miljöpolitiken eller jordbrukspolitiken ens varit uppe på förhandlingsbordet.

Då tillsattes en ny grupp förhandlare. Uppdraget var bland annat att fila på det embryo till regeringsförklaring partiledarna hade enats kring på ett hemligt möte redan i söndags kväll.

Strax efter klockan 23 på torsdagen var mötet över. Folkpartiets representant Bo Könberg var mycket nöjd.

- Det går åt rätt håll. Vi har kommit överens om 50 procent. Det finns några svåra frågor men dem kan vi hantera, löd hans omdöme.

Samtidigt satt Maud Olofsson i möte med den övriga centerpartiledningen. Det samlade intrycket var att man bara hade lyckats enas om en femtedel.

Skeptisk från början

Man beslutade sig enhälligt för att hoppa av. Miljöpartiet gick inte att lita på. De ville bara ha större utgifter - inga besparingar.

Maud Olofsson var skeptisk till en mitten-mp-regering från första början. Ändå bestämde hon sig för att anta Lars Leijonborgs inbjudan och testa om underlaget fanns.

Att de slutligen strandade berodde främst på oviljan att diskutera hur man skulle få fram pengar till alla reformer.

- Vi har varit vana att ta ansvar för budgeten i kommuner och landsting. Det har inte kd, mp eller fp behövt göra. De tyckte att jag var en glädjedödare, säger Maud Olofsson.

Men förhandlingarna fortsatte. Samtalen var trevliga och respektfulla.

Men de obehagliga och svåra frågorna undveks in i det längsta.

Mp ville inte spara

Redan i tisdags presenterade centerpartiet en lista på besparingar värda 70 miljarder.

Två dagar senare hade man inte ens kunnat enas med miljöpartiet om de 20 miljarder i besparingar som konjunkturinstitutet rekommenderat.

De 70 miljarderna diskuterades inte ens.

Då ville partiledarna hellre prata ministerposter.

Elisabeth Lindham

Publicerad: