Diplomaten kände till att Bofors använde mellanhänder

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: SVEN ÅSBERG
Under vd Martin Ardbos ledning fortsatte Bofors att anlita mellanhänder i Indien.

Toppdiplomaten som gripits i Indien var djupt inblandad i Boforsaffären.

Skandalen fällde landets premiärminister Rajiv Gandhi.

I en hemlig rapport till UD skrev diplomaten att den indiska regeringen visste att Bofors använde förbjudna mellanhänder.

I november 1984, direkt efter att Rajiv Gandhi blivit ny premiärminister i Indien, beslöt landets regering att alla vapenkontrakt skulle göras upp helt utan mellanhänder.

Motiven var två: att provisioner till mellanhänder gjorde affärerna dyrare och att, vilket var viktigare, de utgjorde en grogrund för mutor.

Bofors vd, Martin Ardbo, informerades om de nya reglerna vid ett möte den 3 maj 1985 med S K Bhatnagar, statssekreterare på indiska försvarsdepartementet.

Att Ardbo kallades till mötet berodde på att Indien och Bofors låg i förhandlingar om en affär om kanoner på 8,4 miljarder kronor.

Men det visade sig snart att Bofors fortsatte att använda mellanhänderna de tidigare anlitat för att ro ordern i hamn.

Den 21 juni 1985 kallades därför den nu anhållne diplomaten, som vid denna tid var andreman på svenska ambassaden i New Delhi, till ett möte med Indiens energiminister Arun Nehru. I en hemlig rapport till UD några dagar senare skrev diplomaten att Nehru gav "skarpa förebråelser emot det sätt man på svensk sida handlagt affären".

Han skrev även att Indien hotade hoppa av uppgörelsen om inte mellanhänderna stoppades.

Den sista meningen i rapporten visar hur oerhört känsligt ämnet var för Indien: "Ett absolut krav för fortsatta samtal med Bofors och Sveriges officiella representanter var att varken Rajiv Gandhis eller Arun Nehrus namn nämndes i samband med kommande möten".

Hade betalat 50 miljoner

Den inflammerade frågan kom upp på högsta nivå då Gandhi och Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme träffades i New York i samband med FN:s 40-årsfirande hösten 1985.

Gandhi krävde då av Palme att Bofors under inga villkor fick fortsätta använda mellanhänderna.

Bofors fick ordern på våren 1986. Men ett år senare avslöjade Dagens Eko att vapenföretaget hade struntat i Indiens regler och att provisioner på drygt 50 miljoner kronor betalats ut.

Uppmärksamheten blev enorm i Indien och var den största orsaken till att Gandhi förlorade valet 1989.

Oisín Cantwell

Publicerad: