Utbrändhet ökar bland arbetslösa

Publicerad:
Uppdaterad:

Ständiga nej på ansökningar tar på psyket visar undersökning

Utbrändhet är vanligare bland arbetslösa, förtidspensionärer och sjukskrivna än bland förvärvsarbetande.

Det visar en omfattande studie från Arbetslivsinstitutet på som presenteras på måndagen.

- I sig inte förvånade. Jag kan inte tänka mig något mer utbrännande än att dag ut och dag in söka jobb utan att lyckas, säger Lennart Hallsten, docent i psykologi och ansvarig för studien Utbränning i Sverige, till Svenska Dagbladet.

Totalt har drygt 4 700 personer svarat på en enkät om hur de mår. Av dem visade totalt sju procent tecken på utbrändhet. Bland de förvärvsarbetande var siffran 5,6 procent och bland dem som stod utanför arbetsmarknaden var motsvarande siffra elva procent. Samtliga resultat är statistiskt säkerställda.

Prestationsångest

Enligt studien drabbades främst de som hade en prestationsbaserad självkänsla av utbrändhet. Medan de som inte har den typen av självkänsla i stället blir trötta och utmattade utan att hamna i utbränning.

Ofta har arbete inom vård- och tjänstesektorn pekats ut som ofta drabbade av utbrändhet. Men det ger studien inget tydligt stöd för. Inte heller framkom det några skillnader beroende på inkomst och utbildning. Däremot var det vanligare bland kvinnliga högre chefer inom den statliga sektorn.

TT

Publicerad: