Smågangstern som blev trippelmördare

NYHETER

Greps i Danmark en vecka efter Åmsele-morden

För snart 14 år tog Juha Valjakkala klivet från småtjuv till mördare.

Trippelmordet i Åmsele blev ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria.

Foto: ap
Juha Valjakkala kort efter morden i Åmsele 1988.

Det var lördagskväll – natten den 4 juli 1988 – och makarna Sten och Ewa Nilsson väntade i huset vid landsväg 343 på att deras 15-årige son Fredrick skulle komma tillbaka från dansen i Norsjö. Fem minuter efter tre återvände bussen till Åmsele.

Flera av passagerarna kunde senare berätta hur de sett de två unga, berusade främlingarna gå genom samhället. Mannen – Juha Valjakkala – var tatuerad och bar skinnväst och flanellskjorta. Kvinnan – Marita Routalammi – var klädd i jeansjacka och gula byxor. Och vid kyrkogården stod en Saab 900 som de två stulit innan de lämnade Finland.

Stöldturné i Sverige

I efterhand visade det sig att det att de två, sedan en dryg månad tillbaka, var på en mindre stöldturné. Ett år tidigare hade de, i stulna bilar, gjort liknande resor genom Norden.

I det lilla samhället blev en träningsoverall och några leksaker Juha Valjakkala första byte. En stund senare la han beslag på en olåst cykel som stod på familjen Nilssons gård.

Det blev början på ett av de mest uppmärksammade brotten i svensk kriminalhistoria – trippelmordet i Åmsele.

Sonen fortfarande vaken

För inne i huset var familjen var fortfarande vaken. Sonen hade just kommit hem från bussen och någon av de tre därinne knackade på rutan för att få de två ovälkomna besökarna att ge sig av.

De försvann – på cykeln – och far och son gav sig efter dem i familjens Volvo. Vid kyrkogården hann de ifatt de två tjuvarna som hunnit in i sin bil. Juha och Marita försökte gömma sig, men plötsligt valde Juha att kliva fram.

Av någon anledning tappade han besinningen och tvingade ned Sten och Fredrick Nilsson på marken. Han tog fram ett dubbelpipigt hagelgevär som paret stulit en dryg vecka tidigare i Sveg. Geväret var ryskt av märket Baikal med kaliber 12 och Juha hade sågat av piporna.

Skulle ”skoja” med sonen och pappan

I polisförhör berättade han efteråt att han velat skoja med de två ”som lekte polis”.

Men istället tvingade han dem att be om nåd. Juha sköt både far och son på nära håll.

Sedan flydde han och Marita till Saaben och slängde det oladdade vapnet på instrumentbrädan.

Vid bilen stod mamman Ewa Nilsson. När Juha gav sig efter henne flydde hon och Juha jagade efter med geväret i ena handen och en kniv i den andra. Han hann i fatt henne och utdelade tre slag mot hennes huvud med geväret. Sedan skar han henne i halsen.

Flydde i annan bil

Juha och Marita flydde från samhället och norr om Åmsele stal de en ny bil. Trots att bilen snabbt efterlystes och trots att polisjakten var förstasidesstoff i en vecka så lyckades de hålla sig undan rättvisan i en vecka. Till slut tog mördarjakten slut på järnvägsstationen i danska Odense. Gripandet var odramatiskt.

Tingsrätten i Umeå dömde Juha till livstids fängelse för trippelmordet. Marita döms till två års fängelse för medhjälp. Båda två utvisades senare till Finland.

Läs också:

Mattias Lundell