Stockholm Pride 2018

Partiledardebatt på Prideveckan – SD inte inbjudna

Av: 

Josefin Silverberg

Amanda Skagerström Lindau

NYHETER

SD bjöds inte in till RFSL:s partiledardebatt under Prideveckan i Stockholm.

Elefanten i rummet, på scenen symboliserad av en uppblåsbar elefant, återkom gång på gång trots RFSL:s påbud att den skulle hållas i bakgrunden.

– Jag avser inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag har respekt för er slutsats att de är homofoba, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Samtliga riksdagspartiers partiledare, förutom Jimmie Åkesson finns på plats i Kulturhusets stora sal där RFSL:s traditionsenliga partiledardebatt hålls.

Feministiskt initiativs partiledare Gita Navabi är också inbjuden.

– Det finns ett parti som inte är inbjudna. Men vi har en elefant här på scenen som får representera elefanten i rummet. RFSL har en linje sedan 2010 att inte samarbeta med SD och vi följer den väldigt hårt, säger Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL.

Trots att RFSL säger att elefanten ska hållas i bakgrunden under debatten är frågan om att samarbeta eller inte samarbeta med Sverigedemokraterna återkommande.

”Avser inte att samarbeta med SD”

När partiledarna ska höja sina regnbågsflaggor om de håller med och närma sig den uppblåsbara enhörningen på scenen, eller ställa sig vid kaktusen om de inte håller med blir det ett enhälligt ja på påståendet ”SD är ett homofobiskt parti som inte kommer att samarbeta med”.

– Jag avser inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag har respekt för den slutsats ni dragit givet vad de brukar säga, säger Ulf Kristersson (M).

– Det är en sak att säga att man inte ska samarbeta. Men ska man gå hela vägen måste man också säga att man inte ska göra sig beroende av dem, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Ebba Busch Thor säger att Kristdemokraterna inte kommer låta Sverigedemokraterna påverka hur de röstar i olika frågor – men vill de rösta på hennes partis politik kommer hon inte protestera.

– Har man en politisk ryggrad kan man stå för den i alla lägen, oavsett vilket parti som röstar för eller emot det i riksdagen. Vi kommer aldrig låta SD pressa oss till att gå ifrån våra värderingar men jag kommer inte tacka nej till möjligheten att korta vårdköer.

Löfven anser att nazistiska organisationer bör förbjudas

Det finns frågor där partierna ser ut att kunna enas, som den om att utreda frågan om fler vårdnadshavare och att skilja den juridiska processen från den medicinska när personer genomgår könskorrigering.

När det gäller frågan om nazistisk och rasistisk organisering ska förbjudas går åsikterna i sär. Värna yttrande- och föreningsfriheten – eller skydda demokratin.

– Brott ska bekämpas och det är orimligt att nazister förstör demokratiska sammankomster. Men vi har också en grundlag som gör det väldigt tydligt att vi har organisationsfrihet. Den tänker jag inte röra, säger Jonas Sjöstedt (V).

Han fick medhåll av Jan Björklund (L) som också menar att nuvarande lagstiftning borde vara tillräcklig.

Stefan Löfven och Ebba Busch Thor var båda av åsikten att nämnda rörelser borde förbjudas.

– Vi har åsiktsfrihet och föreningsfrihet i Sverige. I höstas ville KD driva frågan om att förbjuda organisering som brukar våld mot andra människor, jag är glad att andra partier vill ta den debatten nu, säger Ebba Busch Thor.

– Jag accepterar inte att vår demokrati används av nazistiska och homofoba rörelser för att krossa demokratin, säger Löfven.

MP: ”Borde utmana EU:s miniminivå i asylpolitiken”

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tar upp möjligheten att utöka skyddsgrunderna i asyllagstiftningen, något som RFSL vill driva på. Socialdemokraternas menar är att den nuvarande lagstiftningen redan innehåller de skyddsgrunderna.

– En stor fråga är om Sverige ska utmana EU och gå vidare från EU:s miniminivå och ha HBTQ-frågor som en grund i asyllagstiftningen, säger Gustaf Fridolin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stockholm Pride 2018

LÄS VIDARE

Nu gör partiledarna upp – följ valets viktigaste debatt här

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Pride 2018

Pride

RFSL

Hbtq

Partiledardebatt

Politik

Sverigedemokraterna