Marco kämpar mot branden i Ängra

Uppdaterad 2019-04-25 | Publicerad 2018-07-23

Marco Hassoldt har återvänt till den evakuerade bebyggelsen i Ängra. Nu deltar han som frivillig i släckningsarbetet och kämpar för att rädda sin camping från den våldsamma skogsbranden. Om han har hopp?

– Nej inte just nu.

Marco Hassoldt, 53, låter stressad när vi når honom på telefon och han kan bara lova en pratstund på några minuter, inte mer.

– Nu är det en ny brand på gång emot oss, så vi ska samla hela styrkan och förbereda oss. Den härjar längs med riksväg 84 och det verkar vara allvarligt, säger han.

Det var den 14 juli som branden Ängra och Ljusdals kommun bröt ut på allvar. Uppgifter talar om att arialer på 13 500 hektar gått upp i rök.

Räddningstjänsten beskriver läget som extremt och resurser från hela landet har strömmat mot Ljusdal för att bistå i släckningsarbetet.

”Vill bara kämpa”

Marco Hassoldt har sin camping i Ängra, när hela bygden evakuerades under måndagen valde Marco att återvända igen redan på tisdagen. Nu kämpar han mot branden och jobbar dygnet runt för att skydda sin camping.

– När man ser en storbrand första gången då är man chockad, det är skrämmande. Men efter några dagar då tappar man den känslan och vill bara kämpa, kämpa och kämpa.

Vid ett tillfälle kände Marco rädsla för sitt eget liv. Han stod mitt i skogen tillsammans med andra frivilliga, till en början kände de att läget var under kontroll.

– Professionella brandmän var på väg men vinden vände mot oss och då var det bara att kasta sina grejer och springa. Det var mycket, mycket obehagligt.

Har du nåt hopp för att branden ska släckas?

– Nej, inte just nu. Den biten tappar man.