Läkare pekades ut i tv och stängdes av – frias

avPetter J Larsson

Foto: TT
Läkaren jobbade på flera olika vårdcentraler, äldrebonden och sjukhus runt om i landet. När han anklagades för grova misstag inom vården, vilket han senare friades från, jobbade han inom Region Skåne.

Läkaren sattes på prövotid, anklagad för grova misstag.

Nu friar förvaltningsrätten mannen – som kan återgå till arbetet.

I mars 2016 pekades läkaren ut i SVT:s ”Uppdrag granskning” för att ha felbehandlat flera patienter. En sjuksköterska vittnade bland annat om att han skickat hem en kvinna med antibiotika för ett sår på näsan – som senare visat sig vara hudcancer.

Mannen hade jobbat på åtta olika vårdcentraler, sjukhus och äldreboenden runt om i landet. Hans dåvarande arbetsgivare Region Skåne tog först honom i försvar men satte i juni 2016 igång en oberoende granskning mot honom.

– Vi har sett tecken på bristande uppföljning av ärenden och vi har också sett kompetensbrister. Att patienter som har sökt för symptom där vi har ett etablerat sätt att handlägga inte har blivit omhändertagna på det sättet, utan på ett mindre bra sätt, sa Region Skånes dåvarande chefsläkare Marie Ekberg då.

Förvaltningsrätten friar

I fjol satte Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) mannen på prövotid, och stoppade därmed honom från att ”utöva yrke inom hälso- och sjukvården”. Till stöd hade HSAN journaler från 16 patientärenden där Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansett att läkaren brustit i sitt arbete och brutit mot en föreskrift som är av väsentlig betydelse för patientsäkerheten.

Men nu har förvaltningsrätten i Stockholm friat läkaren och kommer att häva prövotiden. I domen, från den 6 juli, motiverar man beslutet med att mannens journalföring ”inte utgör grund för att besluta om prövotid”.

Den i dag 40-årige mannen, som nu åter kommer att få jobba som läkare, hade i sin överklagan menat att IVO sållat bort viktig information från journalerna som pekat på hans oskuld.

ARTIKELN HANDLAR OM