SD kräver ursäkt av SVT efter debatten

Sverigedemokraterna efter partiledaredebatten: ”En skandal”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Jimmie Åkesson (SD) nämner partiledardebatten under sitt tal på Värnhemstorget i Malmö.

Sverigedemokraterna och SVT möts efter partiets kritik om SVT:s agerande efter gårdagens debatt.

– Vårt krav är att de ber om ursäkt och tar tillbaka sitt beslut, säger partiets presschef Henrik Vinge till TT.

SVT tog direkt efter partiledardebatten avstånd från Jimmie Åkessons uttalande under debatten om varför vissa utlandsfödda inte får jobb i Sverige. Åkesson hävdade bland annat att det beror på att "de inte är svenskar" och att de inte "passar in i Sverige".

SVT:s kommentar efter debatten väckte skarp kritik från Sverigedemokraterna som krävde ett möte med SVT:s ansvariga utgivare Eva Landahl för att få framföra sina synpunkter.

– Det som skedde i går är en skandal. Det är inte SVT:s roll att lägga sig i en politisk debatt och ta ställning till ett politiskt parti, säger partiets presschef Henrik Vinge.

Skyldig att ta avstånd

Eva Landahl har tidigare sagt att SVT är skyldigt att ta avstånd från generaliserande uttalanden från politiker.

TT: Är inte Landahls uttalande tillräckligt?

– Landahl sade något helt annat i telefon till mig i går. Då sa hon att hon var medveten om att Åkessons uttalande inte strider mot demokratiparagrafen, svarar Vinge.

Möte bokat

Mötet med Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, äger rum klockan 11.

– Vi kommer att ha ett möte, men jag kan inte säga exakt vad vi ska prata om. Vi vet mer efter mötet, säger SVT:s presschef Camilla Hagert.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nämner debatten under morgonens tal på Värnhemstorget i Malmö. Han står fast vid att det han sade under debatten inte strider mot SVT:s regler, och om de anser att det gör det så krävs enligt Åkesson "en större debatt om public service".

– Det är så enkelt för mig och det är så självklart att man tar seden dit man kommer. Och det kan ju inte vara kontroversiellt någon annan stans än i det märkliga land vi lever i, säger Åkesson.

TT söker SVT:s Eva Landahl.

Publicerad: