Rohingyer får inte stanna i Bangladesh

avTT

Publicerad:
Foto: Jason DeCrow/AP/TT
Bangladeshs premiärminister Hasina Wajed vid FN:s generalförsamling i New York.

Över 700 000 rohingyer befinner sig i Bangladesh på flykt från militärens förföljelse Myanmar (Burma).

Men där får de inte stanna, säger Bangladeshs premiärminister Hasina Wajed.

– Jag har redan 160 miljoner människor i mitt land, säger Hasina Wajed under sin resa till FN:s generalförsamling i New York.

– Jag kan inte ta ännu en börda. Jag klarar det inte. Mitt land klarar det inte.

Det är sagt att rohingyerna som befinner sig på flykt får återvända. Ett avtal slöts mellan länderna i november förra året om att det skulle ske inom två månader. I stället flyr fortfarande rohingyer från Myanmar till Bangladesh.

Hittar på ursäkter

Hasina Wajed anklagar grannlandets ledare – såväl militären som den civila ledaren Aung San Suu Kyi – för att hitta på ursäkter för att förhala processen.

– De går med på allt, men tyvärr agerar de inte. Det är problemet, säger Hasina Wajed.

– Varje gång försöker de hitta en ny ursäkt.

"Dödades systematiskt"

Myanmar har sagt att landet är redo att ta emot människorna som flytt, men att Bangladesh inte utfört det nödvändiga pappersarbetet. Det senare förnekas av Bangladesh, och enligt FN är det ännu inte säkert för rohingyer att återvända till Myanmar.

FN:s särskilda utredare anklagade nyligen regimen i Myanmar för att försökt genomföra ett folkmord på rohingyer i landet. Omkring 10 000 människor dödades när militären slog till med förevändningen att man skulle stoppa muslimska upprorsmakare.

– Männen dödades systematiskt. Barn sköts och slängdes i floden eller brändes upp, sade FN-utredaden Marzuki Darusman när han presenterade rapporten, och tillade att kvinnor och flickor gruppvåldtogs.

Publicerad: