Vänsterpartiet går mot rekordresultat: ”Beredda att ta ansvar”

Av: Josefin Silverberg, Lina Törnqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterpartiet ser ut att bli ett av valets stora vinnare med 7,9 procent av de räknade rösterna.

Blir de rödgröna störst är partiet beredda att sitta i regeringen.

– För mig är slutsatsen självklar, vi ska ha en rödgrön statsminister, säger partiledaren Jonas Sjöstedt i sitt tal.

Inne på Vänsterpartiets valvaka på Debaser Strand i Stockholm är det proppfullt. Under hela kvällen har det varit kö på flera hundra personer för att få komma in och följa rösträkningen med partitopparna.

Jubel utbröt inte bara när V:s siffror presenterades, utan också när SD såg ut att göra ett något sämre val än väntat. I SVT:s vallokalsundersökning fick Vänsterpartiet 9,0 procent.

– Det skulle vara det bästa valet som Vänsterpartiet gjort sedan 1998, på 20 år – det är alldeles fantastiskt, säger Aron Etzler, partisekreterare.

Vid 02.30-tiden på natten har Vänsterpartiet 7,9 procent av rösterna.

Vänsterpartiets valvaka
Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET
Vänsterpartiets valvaka

När rösterna nästan är färdigräknade ser de rödgröna ut att bli större än Alliansen. I ett sånt scenario vill Vänsterpartiet förhandla med S.

– För mig är slutsatsen självklar, vi ska ha en rödgrön statsminister, säger partiledaren Jonas Sjöstedt i sitt tal.

– Mitt budskap till Åkesson och Kristersson är: ni vann inte detta val. Med start imorgon ska vi se till att vi stänger ute Kristersson och Åkesson från makten i Sverige, forsätter han.

Till Aftonbladets reporter på plats säger han efter talet:

– Det viktiga ikväll är att de rödgröna blir större än alliansen och att Löfven blir regeringsbildare. Vi har sagt hela tiden att vi är beredda att sitta i regering eller budgetförhandla som vi gör idag.

”Stått för jämlikhet och antirasism”

Vänsterledaren menar att det är partiets insatser att föra fram jämställdhetspolitik och antirasism som nu gett resultat.

– Jag är jätteglad, det är ett fantastiskt valresultat. I en tid då många spelar på människors ilska och oro har vi gett hopp om förändring. Vi har stått för jämlikhet, jämställdhet mellan män och kvinnor, och antirasism. I en tid då många spelar på människors ilska och oro har vi gett hopp om förändring. 

”Inte SD:s val”

Samtidigt ser SD ut att göra ett rekordval med hittills 17,6 procent av rösterna i riksdagsvalet.

– Det är klart att oavsett så är det jobbigt att Sverigedemokraterna går starkt framåt. Det beror i hög utsträckning på att både Moderaterna och Socialdemokraterna bekräftat deras världsbild och utgångspunkter, det är de frågorna som diskuterats medialt och på ledarsidor, säger V-politikern Ali Esbati till Aftonbladet.

SD räknade med ett resultat på mellan 20 och 30 procent.

– Jag tror att SD är besvikna idag men de håller god min, de hade räknat med ett högre resultat, det här är inte deras val, säger Sjöstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE