Hotellbråket med de kinesiska turisterna

Mystiskt Twitter-konto spred kinesernas version av hotellbråket

Av: 

John Granlund

NYHETER

Hotellbråket med tre kinesiska turister har i helgen blivit en världsnyhet.

Samtidigt som tiotusentals kinesiska sociala medie-konton är engagerade i händelsen pumpar kinesisk statsmedia ut artiklar om ”svensk polisbrutalitet”.

Fröet till uppmärksamheten såddes dock redan några timmar efter händelsen den 2 september – då ett anonymt Twitter-konto publicerade bildmaterial från händelsen.

Kinesiska ambassaden i Stockholm slog i fredags på stora trumman när man dels publicerade ett vredgat krav på att ”svensk polis ska straffas” – samtidigt som man utfärdade en resevarning för kinesiska turister i Sverige.

Bakgrunden är en händelse i centrala Stockholm den 2 september då polis kallades till ett hotell efter att bråk uppstått mellan hotellpersonal och en kinesisk familj.

Lade upp bilder

Kineserna hade bokat in sig på hotellet på fel dag och avlägsnades av polis efter flera timmars turbulens, enligt uppgifter från hotellchefen till Aftonbladet, och enligt vad familjen uppgett för kinesisk media kördes man av polis till Skogskyrkogården i södra Stockholm.

Enligt polisrapporten kallades polispatrullen till hotellet klockan 01.43 den 2 september.

Klockan 9.33 samma morgon publicerades ett första inlägg på ett anonymt Twitterkonto vid namn ”Swedenpolicetorturechineseelders”, ett kontonamn med innebörden ”Svensk polis torterar kinesiska åldringar”.

Inlägget består av fyra dokumentära bilder från incidenten och visar bland annat hur två kvinnliga poliser avlägsnar en av familjemedlemmarna från hotellet.

I texten till bilderna står att svensk polis utför ”extrem tortyr” mot två kinesiska åldringar. Aftonbladet har dock kunnat visa en annan bild av förloppet genom en film från ett oberoende vittne som menar att svensk polis agerade lugnt och sansat samtidigt som familjen ”gapade och skrek”, enligt vittnets beskrivning.

Dröjde 12 dagar

Bifogat är också en skärmdump från en kart-applikation som visar en person som förefaller befinna sig vid Skogskyrkogårdens tunnelbanestation i södra Stockholm klockan 2.41, nio minuters bilfärd från det aktuella hotellet. I texten står att platsen är 30 kilometer från centrala Stockholm men det egentliga avståndet från det aktuella hotellet är dryga 7 kilometer.

Kontot har sedan dess publicerat ytterligare bilder från händelsen i Stockholm, samt ett antal retweets som har att göra med polisbrutalitet i bland annat USA samt svensk inrikespolitik.

Kontot har få följare men började snabbt själv följa över tusen Twitter-konton, många av dem tillhörande svenska journalister och politiska konton på högerkanten.

Men efter att kontot startades den 2 september skulle det dröja 12 dagar innan den kinesiska familjens Stockholmsnatt blev en världsnyhet – vilket skedde i fredags efter kinesiska ambassadens publiceringar på sin hemsida.

Stort intresse

Under helgen har en rad artiklar publicerats i kinesisk media, till exempel har regimvänliga Global Times i lördags varit på plats både på det aktuella hotellet i Stockholm samt gjort ett nattligt reportage på Skogskyrkogården.

På sociala medier har tiotusentals användare engagerat sig i händelsen med den kinesiska familjen, bland annat toppar ett inlägg om incidenten den kinesiska sociala media-sajten Weibo med över 35 000 kommentarer på söndagsförmiddagen.

Merparten av kommentarerna på de olika sociala medietjänsterna är djupt negativa till Sverige och svensk polis.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hotellbråket fångades på video: ”Poliserna såg inte alls elaka ut”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotellbråket med de kinesiska turisterna

Kina

Stockholm

Sociala medier

Weibo