Här ska påven bo under sitt Sverigebesök

1 av 3 | Foto: AP
Påven Franciskus.

avLinnea Järkstig

NYHETER

Nu är det officiellt var påven ska bo under sitt Sverigebesök.

Enligt officiella uppgifter från katolska kyrkan är det i den skånska kyrkbyn Igelösa, skriver Dagens Nyheter.

I morgon kommer påven till Sverige och det har spekulerats vilt om var han ska ha bo under sitt dryga dygn i Skåne. Men nu behöver vi inte fundera längre.

Påven ska bo i den lilla kyrkbyn Igelösa norr om Lund, enligt officiell information från Vatikanen, rapporterar DN.

Sett beväpnade poliser

Påve Franciskus ska sova på forskningsanläggningen Life Science som är ett medicinskt forskningscenter med katolsk anknytning. Enligt tidningen, som varit på plats i byn, står kraftigt beväpnade polismän kring det stängselomgärdade områdets grindar.

Dessutom ska byborna ha sett bilar fullastade med poliser, skriver DN.

– Om det är sant vore det helt fantastiskt, säger Peter Honeth, en av invånarna i byn, till tidningen.

De träffar påven

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om var påven kommer att spendera sin natt.

Påven landar på Malmö airport i morgon förmiddag, där kommer han att få ett officiellt välkomnande av statsminister Stefan Löfven. Därefter ska han träffa kungaparet i Lund.

Han planerar att ta avsked av Skåne och Sverige på tisdag förmiddag.

Detta händer under Trumps "inaguration"

15.30 – Kaffe i Vita huset

Som seden bjuder dricker den blivande presidenten kaffe med den avgående presidenten. Det betyder att Donald och Melania Trump blir bjudna på fika hos Barack och Michelle Obama. Sedan åker de tillsammans till Kapitolium, regeringsbyggnaden.

17.30 – Installationsceremonin

Donald Trump svär presidenteden – att han efter bästa förmåga ska bevara, beskydda och försvara den amerikanska konstitutionen.

Högsta domstolens chefsdomare John G. Roberts Jr. ska recitera eden. Donald Trump kommer hålla handen på två biblar – Lincolnbibeln och en bibel som han haft sedan han var liten.

Cirka 18.00 – President Trump håller sitt installationstal

Enligt pressekreterare Sean Spicer har Trump omsorgsfullt snickrat fram ett tal om att vara amerikansk medborgare och utmaningarna som nationen står inför. Åhörarna kan vänta sig något som snarare är ett filosofiskt dokument än en konkret agenda, har Sean Spicer sagt.

Efter ceremonin – Lunch

Nu har klockan slagit tidig eftermiddag i Washington DC. I rotundan på Kapitolium kommer president Donald Trump och vicepresident Mike Pence äras med en lunch och musikframträdanden. På gästlistan står både vänner och statsöverhuvuden.

Efter lunch – Paraden

Utanför Kapitolium möter den nya presidenten Trump upp trupper från olika amerikanska förband. Presidenten och representanterna från militären går tillsammans i parad upp för Pennsylvania avenue. För Trumps del avslutas paraden på nummer 1600, hans nya hem: Vita huset.

Från 01.00 och framåt – Installationsbalerna

Vid sjutiden på kvällen, lokal tid, börjar det stora kalaset. Eller snarare kalasen – President Trump väntas dyka upp och dansa på tre stora baler som ordnas för honom i USA:s huvudstad.

Lördag 16.00 – Gudstjänst och protestmarsch

För president Donald Trump börjar den första morgonen på ämbetet med en gudstjänst. Han och vicepresident Pence inleder mandatperioden med bön och reflektion i Washington National Cathedral.

Samtidigt börjar vad som tros bli veckans största protestaktion utanför Kapitolium. The Women’s March on Washington ska sedan gå i manifestation från platsen vid 19.15, svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM