Kriget i Syrien

Syrien: ”Vi har skjutit ner israeliskt plan”

Av: 

Nivette Dawod

Gustaf Tronarp

NYHETER

Syrien säger sig ha skjutit ner ett israeliskt stridsflygplan och en drönare vid Golanhöjderna.

Uppgifterna förnekas av den israeliska säkerhetsmilitären.

Planet, som benämns som ett spaningsflyg, och en drönare ska ha skjutits ner i natt över Sasaområdet, som ligger mellan Damaskus och den sydvästra Quneitraprovinsen, enligt det syriska försvarsdepartementet. Uppgifterna förnekas av det israeliska försvarsdepartementet. Istället rapporterar nyhetssajten al-Masdar att den syriska armén skickat upp två missiler som misslyckades med att träffa israeliska flyg.

”Två luftvärnsrobotar sköts från Syrien efter nattens uppdrag mot syriska artilleripositioner. Säkerheten för det israeliska stridsflyget var aldrig hotad", uppger israeliska armén i ett uttalande.

Länderna har sedan förra veckan haft ett flertal incidenter just kring Golanhöjderna dit det syriska inbördeskriget spillt över. Israel har också anklagats för att ha genomfört lufträder mot den libanesiska shiamilisen Hizbollah, som samarbetar tätt med Assadregimen.

Israel tog kontrollen över det syriska gränsområdet Golanhöjderna i sexdagarskriget 1967. Spänningen har ökat sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut för över fem år sedan, och i somras sköt Israel två robotar mot en drönare från en Syrien. I september 2014 sköt Israel också ner ett syriskt stridsplan som ska ha passerat stilleståndslinjen i området.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

SE OCKSÅ

”Har inte råd att starta krig mot Israel”

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kriget i Syrien

LÄS VIDARE

5 frågor som måste lösas för fred i Syrien

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Golanhöjderna

Syrien

Israel