Mejla

Wolfgang Hansson

USA vill stänga gränser – men hotet kommer inifrån

NYHETER

Förr kom gärningsmännen utifrån. I dag finns fienden inom landet.

Inget av de terrordåd som inträffat i USA efter 11 september 2001 har varit i närheten i storlek och dramatik. Ändå är skräcken lika stark och terrorn en av de mest brännande frågorna i presidentvalet.

15 år har gått sedan USA och världen chockades svårt av terrordåden mot World Trade Center och Pentagon.

19 flygkapare från Mellanöstern lyckades ta över fyra flygplan i luften. Två av dem flög fulltankade in i de två WTC-tornen på Manhattan. Ett rammade försvarshögkvarteret Pentagon.

Inte ens al-Qaidas ledare Usama bin Ladin kan ha förväntat sig att de två tornen, själva symbolen för USA:s välstånd och makt, skulle rasa samman och pulveriseras med tretusen döda som följd.

Aftonbladet Utrikes

Jag stod själv nedanför ett av tornen när det rasade och minns känslan av att det tredje världskriget brutit ut.

USA hade blivit attackerat på sin hemmaplan på ett sätt som inte skett sedan Pearl Harbour under andra världskriget.

Precis som då lyckades provokationen och USA gick till motattack när president George W Bush startade kriget mot terrorismen. Ett krig som resulterade i ännu fler döda amerikaner än vad 11 septemberattackerna gjort. Ett krig som fortfarande pågår.

Främsta måltavlan

Men nu är det inte längre al-Qaida som är den främsta måltavlan utan Islamiska Staten, IS.

Ironiskt nog en organisation som inte fanns när Bush startade sitt krig. IS utvecklades ur al-Qaida i Irak som etablerades som svar på USA:s invasion av Irak. Om det är någon som varit med och skapat IS så är det Bush snarare än Obama.

2001 kom fienden utifrån. 15 av kaparna var från Saudiarabien. De flesta av dem kunde inte många ord engelska. USA har sedan dess ägnat mycket kraft åt att försöka hindra personer med onda avsikter från att resa in i USA.

Men dagens terrorverklighet ser helt annorlunda ut.

De senaste terrordåden i USA med islamistiska förtecken har utförts av amerikanska medborgare som är födda i USA eller under lång tid levt i landet. Fienden kommer inte längre per automatik utifrån.

En plötslig förvandling

Det är en typ av terror som är mycket svårare att skydda sig emot och som gör att många amerikaner känner sig otrygga. Gärningsmännen går inte att granska i förväg. De kan under många år leva ett rätt normalt liv innan de plötsligt slår till.

Syad Farook, en av de två som genomförde terrorattacken i San Bernadino i slutet av 2015 då 14 människor dödades, föddes i Chicago. Han hade en universitetsexamen och jobbade som miljöspecialist åt kommunen. Vem skulle i förväg ha misstänkt honom för att vara terrorist?

Samma sak med Omar Mateen som sköt ihjäl 49 människor på en gayklubb i Orlando, Florida i somras. Han var småbarnsförälder och jobbade som säkerhetsvakt. Inte heller det en person som drar terrorblickarna till sig men likväl radikaliserades.

Även om dåden i San Bernadino och Orlando inte är i närheten av lika spektakulära som 11 september-attackerna så har de likafullt satt skräck i USA.

Presumtiva terrorister

För precis som i Europa är det numera vanliga människor som är måltavlor, inte symboliska myndighetsbyggnader.

USA:s drygt tre miljoner muslimer ses i dag av stora delar av den övriga befolkningen med misstänksamhet, som presumtiva terrorister. De anti-islamistiska stämningarna och hatbrotten har ökat kraftigt. Något som inte minst märks i presidentvalskampanjen där Donald Trump vill neka alla muslimer inresa till USA.

Så ser terrorismen ut

15 år efter World Trade Center behåller terrorhot och terrorskräck sitt grepp om USA.

Ändå är det bara en bråkdel av dödsfallen som inträffar i USA eller Europa. 82 procent av alla döda i terrordåd de senaste 15 åren kommer från fem länder. Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria och Syrien.

I antal döda har de råkat ut för 11 september många gånger om.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

12sept2001_IMAGE2

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ser terrorns verkliga vardag ut

ÄMNEN I ARTIKELN

11 september-attackerna

World Trade Center

Mellanöstern

USA

Donald Trump