De pekas ut i ”Panamadokumenten”

Fotbollsstjärnan Lionel Messi, Islands premiärminister och knarkbaroner har minst en sak gemensamt.

De är kunder hos Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca – som hjälpt dem och hundratals andra att gömma undan miljarder kronor i skatteparadis.

Panamadokumenten avslöjar nu världselitens skatteplanering.

SVT har under en längre tid jobbat tillsammans med reportrar från den internationella organisationen för undersökande journalister, ICIJ, med vad som kallas historiens största läcka – Panamadokumenten.

Över 11,5 miljoner dokument från juristfirman Mossack Fonsecas hemliga databas har läckt och de visar hur allt från presidenter och kändisar till diktatorer, knarkmaffia och förmögna medborgare gömmer pengar i skatteparadis.

Spåren ska bland annat leda till en svenska storbanken Nordea som uppges ha hjälpt sina allra rikaste kunder att undvika skatt genom brevlådeföretag.

Firman: ”Vi ägnar oss inte åt pengatvätt”

Sveriges Television uppger att dokumenten som läckt sträcker sig från 1977 fram till slutet av 2015 och de ska enligt SVT visa på 214 488 företag och fonder skapade i 21 olika skatteparadis, kopplade till medborgare i fler än 200 länder.

Enligt den internationella granskningen av dokumenten har den Panamabaserade juristfirman hjälpt allt från fotbollsstjärnan Lionel Messi och skådisen Jackie Chan till världsledare som Ukrainas president Petro Porosjenko att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undkomma skatt.

SVT uppger att Mossack Fonseca i ett uttalande med anledning av granskningen uppger att de följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott.

– Jag kan inte kommentera, men det står väldigt tydligt här att vi inte ägnar oss åt pengatvätt. Vi accepterar inte sådana pengar, säger Carlos Sousa, presschef på Mossack Fonseca, enligt SVT.

Putins närmsta krets bland kunderna

På Island har redan detaljer om den internationella jättegranskningen läckt ut.

Där har det framkommit att landets  finansminister och inrikesminister haft pengar placerade på ökända skatteparadis, uppger Sveriges Radio. Även statsministerns hustru ska ha haft pengar placerade i ett bolag på brittiska Jungfruöarna.

Enligt brittiska The Guardian avslöjar dokumenten från Mossack Fonsecas databas att pengaspåret bland annat leder till ryska presidenten Vladimir Putins innersta krets. Enligt SVT så ska skatteparadisföretag med kopplingar till presidentens nätverk ha genomfört enorma transaktioner på uppåt 1,6 miljarder kronor åt gången.

Ekonomen: Bör leda till sanktioner

Panamadokumenten visar också hur flera personer och organisationer som är upptagna på USA:s svarta lista på grund av misstankar om att de stöttar terror eller regimer som den nordkoreanska och iranska finns med på Mossack Fonsecas kundlista, skriver Aftenposten.

Gabriel Zucman, ekonom vid Berkleyuniversitet, säger att avslöjandena från SVT och de andra medierna som granskat Panamadokumenten bör leda till konkreta sanktioner.

– Det här visar hur djupt rotad skadlig praxis och kriminalitet är i den här branschen, säger han enligt den norska tidningen.

Publisert: