Fick barnbidrag – stred för IS

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2016-11-19

Den svensk-norske islamisten Michael Skråmo lämnade Sverige tillsammans med fru och barn för att strida för IS i Syrien.

Men enligt nya uppgifter fortsatte svenska staten under lång tid att betala ut barnbidrag till familjen.

En summa på flera tusen kronor – varje månad.

Aftonbladet har tidigare berättat om Michael Skråmo, även kallad Abu Ibrahim al-Swedi, som för två år sedan anslöt sig till IS med sin fru och deras fyra barn. Han är norsk medborgare men har bott hela sitt liv i Sverige. Skråmo är välkänd inom svenska islamistiska kretsar och har tidigare publicerat en film på Youtube, när han gråtande uppmanar sina ”bröder” i Sverige att ansluta sig till IS.

Trots att familjen lämnat landet i augusti 2014 fortsatte Försäkringskassan under långt tid att betala ut barn- och bostadsbidrag till familjen, skriver GT. Det är frun som har ensam vårdnad om barnen, vilket gjorde att hon hade rätt till bidrag. Det tog åtta månader efter att familjen åkt ner till Syrien som beslut om att avregistrera familjen från det svenska socialförsäkringssystemet fattades, enligt tidningen.

– Det är ofta så att vi får uppgifterna om att någon till exempel lämnat landet i efterhand. Då gör vi en utredning och fastställer då en tidpunkt där vi inte längre bedömer att de omfattas av socialförsäkringen, säger Johan Talvik, enhetschef vid Försäkringskassans kontrollverksamhet i Västra Götaland och Halland, till GT.

Skulder i Sverige

Bara barnbidraget med flerbarnstillägg gav en fyrabarnsfamilj närmare 6000 kronor i månaden förra året. Det är en summa som det går att leva gott på i IS-ockuperade områden, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskaren vid Försvarshögskolan.

– Michael Skråmo har varit en av de mest kända fallen av IS-sympatisörer under ganska lång tid. Här borde ju polisen eller någon omedelbart ryckt i snöret och informerat alla myndigheter om att de åkt ner, säger Ranstorp, till GT.

Familjen har också skulder i Sverige eftersom det inte är ovanligt att IS-resenärer skuldsätter sig innan en utvandrar för at finansiera resan. Michael Skråmo och hustrun har obetalda hyresskulder på över 60 000 kronor och skatteskulder i Sverige, enligt tidningen.

Följ ämnen i artikeln