Dödade vännen på fest – man åtalas för mord

Foto: En ung man hittades död i Idre. Här anländer polistekniker.
NYHETER

I maj hittades en man i 25-årsåldern mördad, misshandlad till döds med en lampa i sin bostad.

Det misstänkta mordet skedde efter en fest.

Nu åtalas en av festdeltagarna för mord.

– Vi har hittat DNA från den misstänkte under offrets naglar, säger åklagare Gun-Britt Ström.

Det var den 15 maj i år som en man i 25-årsåldern hittades död i sin bostad i Idre, i Älvdalens kommun. Polisen misstänkte snabbt att han hade mördats och inledde en förundersökning om mord.

Han mördades efter en fest i sin bostad. Enligt åklagaren började festligheterna relativt tidigt under kvällen.

– Man har druckit och ätit. Det har blivit bråk redan tidigare under kvällen, med ytterligare två personer inblandade. Sedan blev det bråk igen framåt natten, säger vice chefsåklagare Gun-Britt Ström.

Kvinna hittade offret död

Flera vittnen har berättat att det bara var offret och den misstänkte mördaren kvar i bostaden efter att festen tagit slut. Enligt polisens tekniska undersökning misshandlades offret i samband med att han dog.

En kvinnlig festbesökare återvände till bostaden för att hämta sin väska och då träffade hon den man som nu åtalas för mordet, på trappan till villan. Hon fick då veta att offret hade gått därifrån. Men efter en stund återvände hon ändå och fann då mannen mördad i ett av rummen i villan. Bilder från brottsplatsen i polisens förundersökning visar mycket blod på golvet.

Den nu åtalade mannen som är i 30-årsåldern greps och anhölls kort efter att mannen hittades död, på sannolika skäl misstänkt för mord.

I dag lämnade åklagaren in åtalet mot mannen till Mora tingsrätt. Enligt stämningsansökan dog mannen av att ha fått ett stort antal slag mot huvudet med någon sorts tillhygge.

– Vi har inte hittat något mordvapen. Däremot har vi hittat en trasig lampa, som saknar en rund fot. Vi har inte hittat foten, men det finns inget som talar emot att det är den som använts, säger Gun-Britt Ström.

Eventuellt motiv till mordet vill hon inte kommentera innan hon håller sin sakframställan i rätten.

Förnekar brott

Den misstänkte förnekar brott.

– Han säger att det har dykt en tredje person, en för honom okänd man, i samband med att han lämnat festen, säger Gun-Britt Ström.

Misstänkte mördaren gjorde sig av med kläderna han hade på sig på festen.

– Jag påstår det i varje fall. Men vi har inte hittat de kläderna, däremot har vi hittat bilder med en viss tröja, säger Gun-Britt Ström.

Bilder från Snapchat visar hur misstänkte mördaren hade en t-shirt med tryck av bandet Mötley Crüe. I bildtexten till bilden står det ”Full & arg”.

Polisen har hittat DNA från den misstänkte under offrets naglar.

Många vittnen är kallade till huvudförhandlingen i målet.

– Det är många som har kommit och gått på den här festen. De flesta känner varandra sedan innan, säger Ström.

– Vi ska ringa in händelseförloppet genom vittnesberättelser.

Rättegången räknas pågå i fyra dagar, det är ännu inte bestämt när den ska starta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Älvdalen