Advokaterna: ”Han var hjärtsjuk när han sköt”

1 av 4 | Foto: KRISTER HANSSON.
Rättegången mot den 68-årige Vallåkrabon har nu inletts.

avSusanna Nygren

NYHETER

68-åringen var i underläge mot angriparna både åldersmässigt och fysiskt – han var hjärtsjuk. Därför var det berättigat att skjuta.

Det hävdar advokaterna under förhandlingen i Helsingborgs tingsrätt.

Den 68-årige mannen är misstänkt för dubbelmord på två män, 21 och 24 år gamla. Men försvaret menar att han inte tog till mer våld än vad situationen krävde.

De lyfter fram mannens hjärtsjukdom som ett trumfkort i förhandlingen.

Advokat Johan Eriksson plockar fram ett intyg från Region Skåne och visar det för rätten. Det gör gällande att 68-åringen lider av hjärtproblem. Han har rubbad hjärtrytm och diagnosen svår hjärtsvikt.

– Han var i förhållande till angriparna en svagare person. Inte bara ålder utan även fysiskt. Det har påverkat hans möjligheter att överväga andra försvarshandlingar så som att springa iväg, säger Johan Eriksson.

”Hade förmaksflimmer”

Lars Kruse, mannens andre försvarsadvokat, påpekar att direkt efter skjutningen så hade mannen mycket hög puls. När han sedan fördes till förhör rusade pulsen mer och han kände sig dålig. Han kördes till sjukhus.

– Där konstaterar man att han har förmaksflimmer. Pulsen ligger på 160 slag per minut. Han får betablockerare och lite morfin som smärtstillande och lugnande medel, säger Lars Kruse, försvarsadvokat.

Mamman uppger att hon inte minns

Efter advokaternas sakframställan hördes brödernas mamma. Under 2014 inledde hon en relation med 68-åringen.

I tidigare förhör har hon sagt att bröderna var arga på 68-åringen för detta. De ska ha sagt att de ska gå upp till honom och skrämma honom och sätta fyr. Och vid ett annat tillfälle – att de skulle mörda honom och hans hund.

Den uppgiften minns hon inte alls idag.

– Jag minns inte. Jag försöker trycka undan det som har hänt.

Vid ett annat förhör direkt efter händelsen har hon sagt att 68-åringen var rädd för bröderna.

Och att han sagt det till henne många gånger.

När 68-åringens advokat frågar henne om det idag minns hon inte.

– Jag minns inte. Det kan hända att jag har sagt så. Men jag kan inte minnas någon rädsla.

”Obehagskänsla”

Lars Kruse konfronterar henne med rädslan som hon känt för sin son. Hon ska ha sagt till 68-åringen att hon var rädd för att få en kniv i ryggen. Och hon vågade inte ha ryggen mot honom.

– Jag kunde inte föreställa mig vad som kunde hända. Men det var en obehagskänsla.

Senare under dagen hördes brödernas pappa. Han säger att den äldste brodern hade temperament. Han ska dock aldrig ha talat om att skada 68-åringen. Precis som hans fru medger han att kan kunde känna rädsla för sin son.

– Jag har känt obehag, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM