BB Sophia stänger tre månader tidigare

Publicerad 2016-03-01

Istället för att stänga den 15 augusti avslutas verksamheten på BB Sophia i Stockholm redan den 31 maj.

Det lämnar 250 anställda oroliga samtidigt som tusentals föräldrar får föda någon annanstans.

– Det är naturligtvis en oerhört tråkigt situation, säger Erik Magni, presschef på Praktikertjänst.

Praktikertjänst har sagt upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting för BB Sophia. Förlossningskliniken avbryter inflödet av nya förlossningar den 16 maj och stänger den 31 maj, skriver Praktikertjänst i ett pressmeddelande.

3 000 förlossningsplatser kommer att behöva fördelas inom landstinget och föräldrar som haft födslar inplanerade på BB Sophia lämnas i en ovisshet.

– Det är för att skapa en tydlighet mot föräldrarna var man kan föda och hjälpa landstinget med att ordna kapaciteten i Stockholm. Om man kan göra den här förändringen innan sommarmånaderna så är det lättare för landstinget att lösa situationen, säger Erik Magni, presschef på Praktikertjänst.

180 miljoner i förlust

Förlossningsverksamheten vid BB Sophia, som startade i mars 2014, har dragits med usel ekonomi. Verksamheten har under de två första åren haft en omsättning på cirka 320 miljoner kronor och gått med 180 miljoner kronor i förlust. Erik Magni menar att detta inte är anledningen till att förlossningen nu får stänga tidigare.

– Nej, det har ingenting med ekonomin att göra.

Att låta verksamheten fortsätta var däremot ohållbart.

– Det är naturligtvis en oerhört tråkigt situation. Vi beklagar att det har blivit så men vi ser inga alternativ med de stora förlusterna vi dragits med, säger Erik Magni.

BB Sophia har varit i blåsväder och fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en kvinna avled efter förlossningskomplikationer.

”Får inget avgångsvederlag”

Aftonbladet har varit i kontakt med en barnmorska på BB Sophia som är bedrövad över att stängningen tidigarelagts. De fick beskedet på ett möte under tisdagseftermiddagen. Hon menar att Praktikertjänst räknat fel på bra många miljoner. Samtidigt får de anställda inget avgångsvederlag, enligt henne.

– De skiter fullständigt i att de har 250 anställda som är några av de mest etablerade barnmorskorna. Det kommer att bli sådan risk för landstinget, säger hon.

Stockholms läns landsting skriver i ett pressmeddelande att situationen kommer att lösas genom att en rad förlossningskliniker ökar kapaciteten under sommaren. 900 fler förlossningar kommer att ske på bland annat Södersjukhuset.